El Govern i Junts han donat aquest dimecres el tret de sortida a una peculiar negociació dels pressupostos després que l'acord de legislatura entre les dues formacions saltés pels aires fa tot just tres setmanes. L'executiu de Pere Aragonès ha admès que el trencament amb Junts fa descarrilar el calendari previst per tirar endavant els comptes, però ha activat una operació de pressió als exsocis als quals emplaça a un "exercici de responsabilitat" per facilitar l'aprovació d'un projecte que, segons s'encarreguen de recordar, va posar en marxa un conseller de Junts, Jaume Giró. De la seva banda, Junts ha deixat clar que la situació ha canviat radicalment, també pels pressupostos.

Entre les pressions dels uns i les distàncies dels altres, la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, i la consellera d'Economia, Natàlia Mas, s'han reunit aquest dimecres al Palau de la Generalitat durant una hora i mitja amb els negociadors de Junts, la portaveu del grup parlamentari, Mònica Sales, i els diputats Joan Canadell i Jordi Munell. 

Sense Giró

A la reunió no hi ha participat l'exconseller Jaume Giró, tot i que, segons fonts del partit, tant el secretari general, Jordi Turull, com el president del grup parlamentari, Albert Batet, li van proposar que hi prengués part. Això no obstant, l'exconseller tot i acceptar col·laborar en la preparació de les trobades, va declinar ser a les reunions precisament per no condicionar els negociadors de Junts i permetre que poguessin actuar amb plena llibertat.

I així ho han fet. En declaracions als passadissos del Parlament, la portaveu del grup parlamentari ha reiterat abans de sortir cap al Palau de la Generalitat que "el conseller treballava en uns pressupostos que responien a un context d'un Govern de coalició. I aquest context ha canviat".

Seguir negociant

Sales ha assegurat que l'objectiu de Junts era conèixer l'orientació política dels pressupostos i saber amb quins suports comptava el Govern per tirar-los endavant. Abans d'entrar a la trobada, la diputada de Junts ja ha obtingut una resposta a aquesta pregunta: la CUP ha anunciat que plantaven la reunió a la qual havien estat citats pel Govern i l'ha titllat de propaganda i focs d'artifici. Poques hores abans, la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, havia situat la CUP, al costat de Junts i els comuns, com els socis prioritaris, tot i que havia deixat clar que el PSC també participaria a la ronda de converses.

La trobada entre les conselleres i els exsocis de Junts no ha aportat novetats, segons fonts dels assistents i s'ha reduït a una primera presa de contacte. S'ha desenvolupt en un to cordial i ha servit per exposar les línies mestres del pressupostos, segons fonts del Govern que han valorat positivament la reunió, i han instat a Junts a "continuar negociant per poder aprovar els comptes". La pressió continua.