ERC no afluixa. La portaveu dels republicans, Marta Vilalta, ha volgut tornar a pressionar Junts aquest dilluns en l'àmbit dels pressupostos. En el marc de la negociació pels comptes de l'any vinent, i després que els de Borràs i Turull es reunissin la setmana amb el Govern per aquesta qüestió, ERC no ha tret el peu de l'accelerador i ha tornat a dirigir-se directament a Junts per aconseguir que no obstaculitzin l'aprovació dels pressupostos. I, per fer-ho, han utilitzat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, com a argument. "No els demanem que no facin res que no han fet a Barcelona, on han facilitat els pressupostos", ha dit, després que Junts i ERC s'hagin abstingut en la primera votació dels comptes municipals de BComú i PSC. "Han deixat tramitar els pressupostos de Colau, que ho facin aquí també", ha dit en diverses ocasions en referència als de la Generalitat.

No s'ha quedat aquí, sinó que Vilalta també ha defensat que aquest suport seria "el més responsable pel país, per la ciutadania i les empreses". Després que Junts hagi donat llargues al seu 'sí' i hagi obert la porta a retirar el seu suport dels comptes, ERC ha volgut descartar aquesta possibilitat amb diversos arguments més: recordant que són els comptes que va redactar el conseller de Junts, Jaume Giró, i que, malgrat haver abandonat el Govern fa ara un mes, "no s'entendria que abandonessin la gent i el país" en el context actual. És per això que ha instat el partit a "posar-se a treballar" per facilitar la tramitació.

 

Poques novetats més en el camp de la negociació pels comptes de l'any vinent. Vilalta no ha concretat la data de la reunió prevista entre l'executiu català i el PSC, l'últim a la llista després que la setmana el Govern ja es trobés amb Junts i els comuns (i la CUP el plantés). La portaveu també ha insistit novament que la voluntat és aconseguir el suport dels partits que van facilitar l'aprovació l'any passat, i ha reiterat la necessitat que hi hagi encara més reunions. Als comuns, ERC ha dit que no es preocupin per les seves demandes i ha confiat que hi haurà una ben entesa entre ambdues formacions. "El Govern treballa perquè els pressupostos siguin els més justos, suposin un escut social, avancin en la transformació verda i garanteixin una prosperitat compartida. Ens podrem trobar", ha afirmat.

I tampoc cap pista més sobre els pressupostos del govern espanyol, que la portaveu ha confirmat que ERC continua negociant. "Estem lluny, però treballant", ha explicat, afegint que existeix "molt marge de millora". En aquest punt, també ha recordat que l'Estat té encara "deures pendents", un dels quals és precisament avançar en el camp de la desjudicialització a través de la modificació del delicte de sedició. Sense voler ser del tot contundent, Vilalta sí que ha defensat la importància que tant aquestes negociacions com les dels pressupostos puguin avançar de forma paral·lela, sense vincular-les directament, però admetent que, d'alguna manera, van lligades. "En la mesura que puguem resoldre tot això serà més fàcil el vot favorable d'ERC als pressupostos de l'Estat", ha reconegut.

ERC reivindica la "cohesió" del partit

D'altra banda, ERC també ha volgut reivindicar la "cohesió" del partit després que diumenge la militància republicana aprovés la composició de l'executiva del partit pels pròxims anys, amb Oriol Junqueras de president i Marta Rovira de secretària general. L'única candidatura presentada va rebre l'aval del 87% de les bases i un 13% de vots en blanc, amb una participació fregant el 50%, percentatges de suport més baixos que en anteriors ocasions. Però Vilalta ha volgut desfer-se de qualsevol autocrítica. "Som una organització viva, com demostren aquests resultats. Som una organització cohesionada". La portaveu tampoc ha previst cap canvi en l'estratègia dels republicans de cara al futur, quan arribi el plenari en què s'aprovin els documents polítics. ERC confia que es mantindrà l'aposta pel diàleg amb el govern espanyol per aconseguir un referèndum pactat i que aparca, per ara, la unilateralitat, com ja es va aprovar a la Conferència Nacional del partit al març. Tan sols s'actualitzarà la línia estratègica en funció del context actual, en què els republicans tenen "més presència que mai a les institucions".