El president de la Generalitat, Pere Aragonès, s'ha reunit la tarda d'aquest divendres amb el líder del PSC i cap de l'oposició, Salvador Illa. Una trobada que s'esperava amb candeletes des de feia dies, però que s'ha mantingut en un especial hermetisme sol·licitat per l'entorn de la Presidència. Malgrat els pocs detalls previs, posteriorment fonts properes han informat ElNacional.cat que la reunió ha estat d'una llargada considerable, des de les 16.30 fins a les 18 hores. En aquesta hora i mitja, totes dues parts han aprofitat per abordar l'actual situació política a Catalunya, després del trencament de l'executiu per la sortida de Junts fa exactament tres setmanes, i que deixa en dubte els pressupostos del 2023. El president ha anunciat a Salvador Illa que convocarà una ronda de contactes la setmana vinent amb els grups parlamentaris per explicar el marc pressupostari que planteja de cara al 2023, segons han confirmat fonts de les dues parts.

Durant la trobada, Aragonès ha traslladat al líder del PSC el seu posicionament en relació amb els comptes, i també ha revelat que ja ha iniciat una ronda de reunions amb agents socials. Fins ara, s'ha reunit amb els principals sindicats i també amb la taula del tercer sector. Precisament, els socialistes han mantingut durant les darreres setmanes nombroses trobades arreu del territori amb els agents econòmics. Al seu torn, Salvador Illa ha reafirmat davant Aragonès la predisposició del seu partit a obrir una negociació pressupostària clàssica per garantir que Catalunya aprovi els comptes de l'any vinent, preferiblement amb vigència a partir de l'1 de gener.

Aragonès i Illa també han tractat altres qüestions. El president ha aprofitat per detallar-li la nova estructura del executiu monocolor d'ERC i la feina que té al davant. A més, ha traslladat la seva preocupació per l'encariment dels preus, així com pels reptes econòmics del moment, la qual ha estat compartida pel cap de l'oposició. Aragonès també ha traslladat la seva preocupació per la falta de compromís de l'Estat amb resoldre qüestions tan rellevants com l'execució del Perte del vehicle elèctric o la situació de Rodalies, mentre que també ha explicat la política europea del Govern. Precisament, aquests darrers dies tant el cap de l'executiu com el líder del PSC han viatjat a Brussel·les per reunir-se amb alguns dels principals càrrecs de la Unió Europea.

El PSC entra a la ronda

Amb la d'avui, Aragonès ha completat oficialment la seva primera ronda de contactes després del trencament del Govern. La primera reunió va ser amb Dolors Sabater i Eulàlia Reguant, de la CUP, el diumenge 9 d'octubre, seguida d'una trobada amb la líder dels comuns, Jéssica Albiach, cinc dies després, i de la qual la diputada lila en va sortir sense gaires avenços. "Ha estat una trobada de cortesia, de la qual hem sortit una mica com hem entrat", van revelar fonts coneixedores de la reunió. I dimecres de la setmana passada va trobar-se amb Jordi Turull i Albert Batet, Junts. Les tres reunions es van fer al Palau de la Generalitat, van durar al voltant d'una hora, i van ser de caràcter privat. D'aquesta manera, el president ha evidenciat quins són els seus grups prioritaris per abordar els pressupostos. De la seva banda, Illa ha sortit convençut de la reunió que el seu posicionament és el correcte. No debades, el PSC ha entrat a la ronda de negociacions trencant així la rotunda oposició inicial del partit d'Oriol Junqueras d'obrir converses amb els socialistes.