Ja hi ha data. El PSC ha avançat que es reunirà aquest mateix dilluns amb el Govern de la Generalitat per tal d'abordar la negociació dels pressupostos de l'any vinent. Una trobada, doncs, que, a diferència de les altres que s'han mantingut durant les darreres setmanes, no es produirà d'amagat. Ara bé, la portaveu socialista, Èlia Tortolero, s'ha limitat a explicar que el partit anirà a la reunió "a escoltar". "Hi anirem a conèixer quin és aquest marc pressupostari sense fer més propostes", ha detallat. Per la seva banda, hi assistiran la portaveu al Parlament, Alícia Romero, el diputat Jordi Riba i la coordinadora del grup parlamentari, Nelia Martínez; en nom de l'executiu hi serà la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, i la d'Economia i Hisenda, Natàlia Mas. Tindrà lloc a partir de les 16.30 al Palau de la Generalitat.

Més enllà d'aquests detalls, el PSC també ha aprofitat per carregar contra el posicionament del Govern de Pere Aragonès durant les darreres setmanes, que ha desestimat la mà estesa dels socialistes. "Som el primer partit de Catalunya i hem d'estar en aquesta ronda de contactes", ha reivindicat Tortolero, afegint que ells continuaran oferint-se a l'executiu per aprovar els comptes. També ha carregat contra la "passivitat" del Govern en la negociació, i ha demanat posar-se a treballar: "La societat catalana necessita pressupostos i encara hi som a temps". Mentrestant, el líder socialista continua la seva gira per Catalunya per trobar-se amb agents socials i econòmics del país, dels quals ja s'ha reunit amb un centenar, i de tots ha constatat la necessitat d'aconseguir uns nous pressupostos.

Els comuns posen una condició

Qui ja s'ha reunit amb el Govern pels comptes són els comuns. Els de Jéssica Albiach van trobar-se la setmana passada amb l'executiu (van ser els primers a fer-ho en el marc d'aquesta nova ronda de contactes) i van avançar en la negociació dels comptes, marcant també les seves prioritats. Aquest dilluns, en roda de premsa, han marcat quina és la seva condició "indispensable" per poder aprovar-los: una fiscalitat "més justa". Ara bé, el portaveu dels comuns, Joan Mena, també ha estat crític amb el Govern després d'assegurar que "no existeix cap negociació en marxa", ja que la primera trobada la setmana passada "va ser només una primera presa de contacte". També ha instat ERC a demostrar que té paraula complint l'acord dels pressupostos d'enguany, que els comuns veuen deficient en matèries com sanitat o salut mental.

Joan Ignasi Elena i Pablo Iglesias

En un altre terreny, el PSC ha aprofitat per tornar a demanar la dimissió del conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, després dels canvis a la cúpula del cos dels Mossos d'Esquadra, que considera una "ingerència política" a la policia. "El conseller Elena ha de dimitir del seu càrrec o el president Aragonès l'ha de cessar", ha resumit Tortolero. D'altra banda, els comuns han assegurat que Podem "treballarà" perquè Yolanda Díaz sigui la pròxima presidenta de l'Estat. "No és el moment de parlar de nosaltres mateixos, sinó de la situació que viuen les famílies, parlar de nosaltres mateixos pot crear decepció a la ciutadania", ha dit Joan Mena després que Pablo Iglesias advertís a la vicepresidenta que Podem "ha de ser respectada".