La ronda de contactes del Govern pels pressupostos comença amb mal peu. De moment, ja hi ha una baixa assegurada: la CUP. Els anticapitalistes han anunciat públicament aquest dimecres, sense haver-ho avisat prèviament a la Generalitat, que no es reuniran amb la consellera Natàlia Garriga, malgrat la mà allargada als cupaires. Per ara no ho faran perquè no creuen que realment vulgui negociar amb ells i veuen en la sèrie de reunions previstes "propaganda i focs d'artifici" del president Pere Aragonès. “L’actual Govern va de la mà de la patronal i del Govern del PSOE”, ha criticat el diputat Xavier Pellicer, que ha advertit que “en aquest moment” estan “més a prop de l’esmena a la totalitat” que de facilitar-ne la tramitació. Abans de replantejar-se la posició escoltaran les compareixences dels nous consellers de la Generalitat.

El Govern obre aquesta setmana la ronda de reunions amb els grups parlamentaris per abordar la negociació dels pressupostos de l'any vinent, encallats després de la ruptura de la coalició amb Junts. Tot i que l'executiu insisteix en la voluntat de mantenir els contactes en secret, Junts ja ha fet saber que aquesta tarda tindrà la primera trobada. La portaveu governamental ha insistit que la intenció és tancar l'acord per als nous comptes amb Junts, comuns i la CUP, que descriu com els socis prioritaris. Això no obstant, l'executiu també abordarà els nous comptes amb el PSC.

Però la CUP, que se situa a l'oposició, ja se n'ha desmarcat clarament. En roda de premsa des del Parlament aquest dimecres a la tarda, Xavier Pellicer ha avançat la plantada: “De moment no ens hi reunirem”. El diputat cupaire ha denunciat que l’actual Govern “va de la mà de la patronal i del govern del PSOE” i que “continua alimentant macroprojectes com el Circuit de Catalunya o les pistes d’esquí”, a més d’estar “aferrat a l’agenda del retrobament” de Pedro Sánchez. És per això que han rebutjat, per ara, participar d’unes negociacions que consideren “fictícies”. Ha criticat que “no hi ha voluntat real de negociar amb la CUP”, i ho ha contraposat amb el PSC, que veuen com el “soci” real del Govern Aragonès. I ha reblat: “Volen fer pensar que fan polítiques per al 80% quan en realitat les fan per a l’1%”. 

Hi ha possibilitats que es replantegin aquesta negativa? Els cupaires assenyalen que seguiran les compareixences dels nous consellers de la Generalitat, previstes durant la segona quinzena de novembre al Parlament. Les seguiran “amb poques expectatives” i, un cop escoltades, “valoraran” si mantenen el veto.

 

Pressió sobre Junts

Els cupaires ja no van participar dels últims pressupostos i tampoc no tenien gaires expectatives aquest any. Ara per ara, el Govern està centrat en la negociació amb Junts per Catalunya i amb els comuns. A la reunió d'aquest dimecres a la tarda amb els seus exsocis, que tindrà lloc al Palau de la Generalitat, hi participaran la consellera d'Economia, Natàlia Garriga, i la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà. Des de l'executiu emplacen públicament els juntaires a un "exercici de responsabilitat", per tirar endavant el projecte que va posar en marxa el conseller Jaume Giró.

Els comuns enceten la ronda de contactes

Qui sí que s'ha reunit ja amb l'executiu d'Aragonès són els comuns. El partit ha estat el primer a trobar-se aquesta setmana amb el Govern, però ho ha fet sense la presència de la líder al Parlament, Jéssica Albiach, segons ha avançat l'Ara. La reunió, per a fonts governamentals, ha estat positiva, començant a les 13 hores i allargant-se una hora i mitja. Por la seva banda, els comuns l'han copsat com una "primera presa de contacte de cara als pressupostos i la legislatura del nou Govern", i han reiterat el seu posicionament sobre quins són els punts prioritaris, han confirmat fonts del partit a ElNacional.cat. Uns eixos que inclouen un "impost de solidaritat" a les rendes de més de 175.000 euros, un escut social de 1.000 milions d'euros contra la inflació i la pobresa energètica, l'impuls de la sobirania energètica i les renovables, i la intervenció en l'àmbit de l'habitatge per acabar amb els 32.000 pisos buits de fons voltors i multiplicar l'habitatge social. Més enllà de les negociacions pels pressupostos de l'any vinent, també s'ha abordat el seguiment del compliment de l'acord pels comptes del 2022, que no acaba de satisfer els comuns.