La ciutadania espera amb ànsia conèixer els detalls del pla de desescalada que preveu aplicar el seu govern a partir de dilluns vinent. La planificació sobre com ha de ser l'aixecament progressiu de les restriccions genera discòrdia al si del Govern, que un cop més no ha sabut arreglar les seves discrepàncies de portes endins. Quan falten menys de tres mesos per a les eleccions, un nou enfrontament entre ERC i JxCat ha tornat a quedar al descobert arran de les noves mesures anti-Covid que aplicarà la Generalitat la setmana vinent. Després d'un primer intent frustrat al matí, aquest dimecres al vespre els principals responsables de la gestió de la pandèmia s'han reunit per mirar de tancar els serrells del pla, però segons informen a ElNacional.cat fonts coneixedores de la trobada, després de dues hores i mitja, no s'ha tancat cap document definitiu. El que s'acabi aprovant ho haurà de validar el Procicat en les pròximes hores. Serà llavors, un cop hi hagi el vistiplau tècnic, que s'acabarà de fer públic en una compareixença. 

Aquest dimarts, una filtració aigualia l'enèsim intent de l'executiu de demostrar que gestiona la comunicació sobre la pandèmia millor que el tan criticat govern espanyol. L'esborrany sobre el pla de desescalada previst —amb quatre fases que s'allarguen fins després de Nadal— va aparèixer als mitjans, provocant un nou terrabastall entre els socis, que reincidien a airejar les seves tibantors malgrat la situació d'emergència sanitària. Finalment, després d'un dia de gesticulacions i retrets, ERC i JxCat han intentat reconduir la crisi in extremis en una reunió nocturna del comitè executiu de crisi del coronavirus

ERC decideix plantar-se

El gabinet de crisi s'havia de celebrar telemàticament a primera hora del matí d'aquest dimecres. Tot just començar, una nova filtració sobre una modificació del projecte inicial —s'allargava l'horari de tancament de bars i restaurants de les 17 h a les 21 h— ha fet saltar pels aires la trobada. ERC ha decidit plantar-se.

No ha estat fins dotze hores després que, havent signat una nova i dèbil treva, s'ha pogut celebrar la cita, de vital importància per a la ciutadania. La trobada arrencava ja de nit, un cop acabat el ple del Parlament. L'ha presidit el màxim responsable del Govern, el vicepresident Pere Aragonès, que des de la inhabilitació de Quim Torra assumeix les funcions de president. Hi han participat la consellera de Presidència, Meritxell Budó; la de Salut, Alba Vergès; el d'Interior, Miquel Sàmper, el d'Empresa, Ramon Tremosa; el d'Ensenyament, Josep Bargalló; el de Territori, Damià Calvet, i la de Justícia, Ester Capella. Quatre d'ERC i quatre de JxCat. Amb ells, responsables tècnics dels departaments de Salut i Educació —Marc Ramentol, Josep Maria Argimon i Josep González Cambray. 

Sobre la taula, les diferències de criteri respecte a com s'ha de procedir a la desescalada. Mentre la part més liberal del Govern és partidària de donar més marge a la restauració, hi ha qui considera que val més pecar de prudents. Amb tot, una premissa és clara, no es vol caure en l'error del juny, quan es va voler córrer massa a desconfinar. 

L'enuig d'ERC

"És lamentable!". La indignació de Pere Aragonès amb JxCat —a qui ERC atribueix la filtració— ressonava aquest dimecres al matí a l'hemicicle del Parlament. Instants abans, l'entorn del vicepresident confirmava a ElNacional.cat que els consellers d'ERC s'havien desconnectat de la reunió virtual de l'executiu que havia de servir per adoptar les noves mesures per frenar l'expansió del coronavirus i donar una mica d'aire als sectors més perjudicats, que pressionen el Govern perquè els deixi tornar a obrir els seus negocis i activitats. 

Els republicans traslladaven el missatge que no tornarien a la taula si no s'acabaven les filtracions i exigien als de Puigdemont un pacte de lleialtat. 

La perplexitat de JxCat

"Nosaltres no pensem entrar en aquestes coses, perquè no aporta res", manifestaven des de Junts per Catalunya a aquest mitjà i es confessaven "perplexos" per l'actitud d'Esquerra. 

L'entorn del vicepresident es malfia de JxCat i sospita que hi ha la voluntat de fer ensopegar els consellers d'ERC que gestionen la pandèmia, amb Aragonès, que serà el candidat d'ERC el 14-F, al capdavant. Ara bé, des de Junts per Catalunya neguen haver estat ells els responsables d'haver enviat a determinats mitjans de comunicació l'esborrany de document que preparava el Departament de Salut.

De crisi en crisi fins al 14-F

Segons expliquen fonts de tots dos partits a aquest diari, al llarg del dia hi ha hagut diversos contactes entre totes dues parts per mirar de solucionar el conflicte, conscients que milions de catalans estan pendents del que s'aprovi en aquesta reunió anti-Covid. Aragonès i Budó s'han trobat una estona al Parlament per parlar-ne i calmar les aigües. També ho han fet els respectius caps de files de totes dues formacions al Parlament, Albert Batet i Sergi Sabrià. Tots han conclòs que, efectivament, les filtracions "vinguin d'on vinguin", són un problema. 

A l'horitzó, un calendari farcit de dates importants. Començant per les festes de Nadal i acabant pel 14 de febrer, quan, si res no canvia, s'hauran de celebrar les eleccions al Parlament de Catalunya. La pregunta és: fins quan durarà la nova treva?