La segona onada del coronavirus a Catalunya ha inundat de tensió el Palau de la Generalitat. Els socis de Govern, ERC i JxCat, surfegen el tsunami amb la mirada posada a les eleccions de febrer, una cita que fa més difícil la ja de per si complexa situació.

Aquest dimecres, no han sabut dissimular l'enèsim enfrontament, que ha quedat al descobert durant la sessió plenària al Parlament. El matí començava amb els republicans plantant la resta de consellers de JxCat a la reunió prevista per abordar el pla de desescalada. I acabarà, segons ha pogut saber ElNacional.cat, amb una trobada telemàtica a quarts de nou del vespre. Pel mig, una conversa per reconduir la crisi entre els dos màxims responsables del govern, el vicepresident Aragonès i la consellera de la Presidència, Meritxell Budó. 

El comitè que gestiona les mesures anti-Covid, que havia de trobar-se aquest matí, se celebrarà finalment un cop acabi el ple al Parlament, cap a dos quarts de nou del vespre. Hi assistiran el vicepresident Aragonès, la consellera de Presidència Meritxell Budó, els consellers d'Educació, Interior, Salut, Empresa, Territori i Justícia, així com els tècnics de Salut Marc Ramentol i Josep Maria Argimon.

Tots dos socis han pactat, a priori, no informar dels resultats de l'encontre fins demà al migdia, un cop els responsables tècnics del Procicat validin, al matí, el pla que s'acordi per part del Govern. D'allà en sortirà, definitivament, el pla de desescalada que aplicarà Catalunya al llarg dels propers dos mesos

Segons expliquen fonts de tots dos partits a aquest diari, al llarg del dia hi ha hagut diversos contactes entre totes dues parts per mirar de solucionar el conflicte, conscients que milions de catalans estan pendents de què s'aprovi en aquesta reunió anti-Covid. Aragonès i Budó s'han trobat una estona al Parlament per parlar-ne i calmar les aigües. També ho han fet els respectius caps de files de totes dues formacions al Parlament, Albert Batet i Sergi Sabrià. Tots han conclòs que, efectivament, les filtracions "vinguin d'on vinguin", són un problema. 

Tips de filtracions i deslleialtats

La inhabilitació del president Quim Torra va situar ERC al capdavant del Govern de la Generalitat com a mínim fins que a les eleccions del 14-F tornin a repartir-se les cartes. Una responsabilitat que ha coincidit amb l'agreujament de la situació de la Covid-19 a Catalunya. 

L'enfrontament al si del Govern bipartit no és cap secret. Al llarg dels darrers dies, diversos consellers no han dubtat a esbombar-ho amb filtracionstuits i declaracions públiques. Visiblement encès, Pere Aragonès ha demanat que es deixin de banda els "interessos individuals" en tot allò que té a veure amb la gestió de la pandèmia i exigint lleialtat. Ho ha fet sense adreçar directament el missatge als socis de JxCat, però se li ha entès tot.