A vegades, l'enemic és a casa. Enmig dels esforços que s'han fet des del PSOE per convèncer el seu electorat, contrari a la reforma de la sedició i la malversació, que modificar el Codi Penal no és una concessió a l'independentisme, Javier LambánEmiliano García-Page s'han alineat sovint amb els discursos de l'oposició, criticant precisament aquestes reformes. Aquestes paraules contra el govern espanyol han caigut com un plom a l'Executiu de Pedro Sánchez i al grup parlamentari dels socialistes, i per això, en una entrevista a 20 Minutos, el seu portaveu, Patxi López, ha retret als barons el que considera unes declaracions molt desafortunades. Preguntat per si li molesta que s'expressin sempre amb “vehemència” contra el govern espanyol, López ha assegurat que "no és el més apropiat". A més, també els ha recordat, encara que s'acostin eleccions autonòmiques, "el seu electorat també té un millor sou, més beques, els han fet fixes per la reforma laboral...", destacant les grans fites del govern de coalició que ells critiquen

Totes aquestes declaracions s'entenen quan els mateixos votants socialistes d'aquestes regions estan en contra de la reforma al Codi Penal i els barons se'n volen distanciar, deixant clara la seva animadversió a l'independentisme, un cop més. Amb tot, segons les dades de l'últim CIS autonòmic, tant Lambán com Page podrien conservar la presidència de l'Aragó i Castella-la Manxa, respectivament. No tindria el mateix futur Guillermo Fernández-Vara, president socialista d'Extremadura, que no ha estat tan vehement com els seus companys i que es veuria superat pel PP. En la mateixa enquesta, es revela que Isabel Díaz Ayuso podria veure perillar la presidència de la Comunitat de Madrid, gràcies a un fort creixement del PSOE i la suma dels partits d'esquerres. 

Cap referèndum a Catalunya 

En la mateixa entrevista que ha criticat als barons socialistes crítics amb el govern espanyol, Patxi López ha tret importància al fet de pactar amb ERC i Bildu, ja que el més important no és "amb qui, sinó per a qui", assegurant que les millores que han aconseguit són per a una majoria social. "El PP s'ha encasellat en el no a tot i hem de cercar altres aliances", ha justificat, i reconeixent que si aquests pactes no s'expliquen bé, podrien tenir un cost electoral per als socialistes. A més, però, també ha negat en rotund que el govern espanyol accepti fer un referèndum o una consulta sobre el futur polític de Catalunya. 

Treu pit dels acords entre PSOE i Unidas Podemos 

L'endemà que els socialistes, amb algunes excepcions, votessin a favor de la llei Trans d'Irene Montero i que Unidas Podemos acabés acceptant la llei del Benestar animal tot i que deixa desprotegits els gossos de caça, fet que provoca grans crítiques de les entitats animalistes, Patxi López ha negat que hi hagi més "desacords que acords" en el govern de coalició. "No és veritat, hem governat junts 3 anys i hem aprovat 180 iniciatives que s'han acordat no només entre els socis, sinó amb un munt de forces polítiques", ha conclòs López.