Nova col·lisió entre els socis del govern espanyol per la llei de benestar animal. Quan semblava que PSOE i Unidas Podemos havien arribat a un acord per desencallar la tramitació del projecte de llei, aturat per les diferències entre els dos socis en relació amb els gossos de caça, finalment han tornat a la casella de sortida. Aquest dimecres al matí s'ha anunciat que hi havia un acord i que la llei tiraria endavant, però mentre que els socialistes han assegurat que la seva esmena, que exclou els gossos de caça, estava inclosa en el projecte acordat, des de la formació morada han afirmat que no es farien distincions entre uns gossos i altres. Un escenari que ha acabat per confirmar la manca d'entesa entre les dues formacions, que fa perillar l'aprovació de la llei que s'ha de debatre i votar aquest dijous en comissió parlamentària. 

Unidas Podemos acusa el PSOE de fer-se enrere a última hora 

Des d'Unidas Podemos asseguren que el PSOE s'ha fet enrere a última hora, quan ja havien signat l'acord, segons ha informat Europa Press. Han explicat que dimarts a la nit el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, i la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, havien arribat a un acord que els grups parlamentaris han acceptat aquest dimecres al matí. Segons les fonts d'UP, l'esmena, que ha estat signada pels dos grups cap a les 17 h de la tarda, considerava tots els gossos com a animals de companyia, sense fer distinció als de caça, gossades i animals auxiliars de caça. Així, tot i que no mencionava explícitament els gossos de caça, tots quedaven sota la legislació europea, estatal i autonòmica, amb el matís que l'autonòmica, per ser de rang inferior a l'estatal, no podria establir una "protecció menor". Un cop signada l'esmena, els del grup lila han assegurat que quaranta minuts més tard els socialistes han decidit trencar el pacte i recuperar l'esmena que exclou els gossos de caça. 

En acabar la reunió parlamentària, la secretària d'Estat per l'Agenda 2030, Lilith Vestrynge, ha assegurat que la proposta d'acord havia arribat des del grup socialista i ha confirmat que posteriorment el PSOE s'ha retractat, de manera que, segons la seva opinió, els socialistes han "incomplert" el seu propi acord. Els ha demanat que "reconsiderin la seva decisió" alhora que els ha acusat de "deixar caure" la primera llei estatal de benestar animal a Espanya. 

Els socialistes asseguren que Podemos s'ha "precipitat"

Els socialistes també han confirmat que no hi havia acord perquè mantenien l'esmena original, presentada el passat setembre. D'aquesta manera, el PSOE també es fa enrere de l'esmena a la qual s'havien sumat PP, PNB i, posteriorment, Ciutadans. 

Tanmateix, la versió del PSOE difereix de la dels seus socis, ja que asseguren que la redacció del text "no ha canviat en cap moment". Han culpat a Unidas Podemos per haver-se "precipitat" amb l'anunci d'un acord que no s'havia produït i han llençat la pilota a la seva teulada, afirmant que el soci minoritari és qui ha de fer possible que la llei tiri endavant "amb un gran consens". Els socialistes han aprofitat per reafirmar l'exclusió dels gossos de caça i assegurar que "no deixaran de banda el sector rural", que és qui ha pressionat l'executiu per incloure aquesta distinció.

El següent pas serà aquest dijous, a la ponència de la comissió de Drets Socials, on es debatran i votaran les esmenes, inclosa la del partit socialista. Si no hi ha cap canvi d'última hora, Unidas Podemos podria votar en contra del seu propi projecte de llei.