La polèmica per la reforma del Codi Penal passa factura a Pedro Sánchez. Això es conclou de l’enquesta que publica aquest dimecres el Centre d’Investigacions Sociològiques, que situa el PP a només dos punts del PSOE. Així mateix, i segons el CIS, ara els socialistes aconseguirien el 30,6% dels suports en unes hipotètiques eleccions espanyoles, mentre que els populars obtindrien el 28,6% dels vots.

 

 

En el darrer baròmetre del CIS, la distància entre el PSOE de Pedro Sánchez i el PP d’Alberto Núñez Feijóo era de 5,5 punts. El socialista s’imposava al popular una altra vegada tot i que el govern espanyol ja havia fet pública la seva intenció de derogar el delicte de sedició i substituir-lo pel de desordres públics agreujats. Encara no estava sobre la taula, però, una reforma del delicte de malversació. Aquella estimació de vot dels ciutadans espanyols es va fer just després que el PP trenqués les negociacions per renovar el Consell General del Poder Judicial.

En l’enquesta publicada el mes de novembre el PSOE aconseguia el 32,7% dels vots, mentre que el PP s’emportava només el 27,2% dels suports. És a dir, que els socialistes han perdut més de dos punts en el darrer mes, que ha estat marcat sobretot per la reforma del Codi Penal (que inclou la derogació de la sedició i la reforma de la malversació), a més de les polèmiques que han envoltat les rebaixes de penes a agressors sexuals en aplicació de la llei del ‘només Sí és Sí’.

En l’enquesta d’aquest desembre, els populars s’enduen bona part del pastís que perden els socialistes, i Génova es queda pràcticament trepitjant els talons a Ferraz. Cal tenir en compte, però que el baròmetre no s’ha fet en el mateix moment que esclatava la crisi institucional entre les Corts espanyoles i el Tribunal Constitucional. És a dir que, pel que fa a tot el relacionat amb la reforma del Codi Penal, els ciutadans espanyols enquestats només han tingut en compte aspectes relacionats amb la sedició i la malversació.

D’altra banda, Unidas Podemos se situa en tercera posició, però a molta distància de les dues principals formacions de l’Estat. Els morats s’enduen el 12,4% dels vots, mentre que VOX s’emporta el 10,2%. Ciudadanos obtindria un 2,9%, Más País un 1,3%, el PNB un 1,1%, Bildu un 0,8%, Compromís un 0,7% i el BNG un 0,6%.

Millors resultats per a l’independentisme

Pel que fa a l’independentisme, es tracta d’un bon CIS. Concretament, Esquerra Republicana passa d’endur-se el 2,2% de novembre a un 2,4%. I Junts per Catalunya passa de l’1% a l’1,4%. No obstant això, la CUP redueix discretament els seus suports en aquest baròmetre: passa del 0,7% dels vots en uns hipotètics comicis al 0,6%.