La premsa britànica s'ha fet ressò de la vista del president Quim Torra a Escòcia. Torra i la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, es van reunir aquest dimecres a Edimburg, a la primera reunió d'alt nivell entre els dos governs en prop d'una dècada, una trobada amb un ampli seguiment mediàtic.

El diari escocès The National ha tret en portada aquest dijous la notícia sobre la visita oficial entre els líders dels dos governs. "Escòcia i Catalunya són nacions amb el mateix objectiu", diu el rotatiu que publica una entrevista al president que posa en relleu les diferències entre els dos sistemes democràtics.

A l'entrevista, Torra ha explicat que el president espanyol, Pedro Sánchez, "no va dir quina era la seva proposta". Però, que en qualsevol cas, la solució ha de passar necessàriament per una "resolució política" i "democràtica".

El president ha insistit que la diferència entre les dues democràcies és que Escòcia va tenir permís per fer el referèndum mentre que les urnes a Catalunya van trobar-se amb una violència policial sense precedents.

torra sturgeon the national

La portada del diari escocès The National aquest dijous / Twitter The National 

El ressò internacional de la visita

"La vida de l'exiliada està en perill si és extradida a Espanya", ha titulat aquest dijous el The Times en un article dedicat a la trobada dels líders polítics. El diari ha posat l'accent a la situació d'exili de Clara Ponsatí i als anys de presó que demana l'estat espanyol, recollint les declaracions que fa ver ahir l'advocat de la consellera, Aamer Anwar.

El The Guardian, per la seva banda, ha remarcat les declaracions que va fer ahir Torra. "El president català cita el model escocès en unes eleccions per la independència", titula l'influent diari britànic en un extens article sobre la trobada dels dos governs.

La pressió diplomàtica espanyola en la visita també ha estat comentada al The Herald. "Espanya 'controla' la visita de Sturgeon amb el líder català enmig d'una tensió diplomàtica", titula l'article. El diari assegura que el ministre d'Exteriors espanyol, Josep Borrell, va ordenar a l'ambaixador de Londres i el cònsol a Escòcia respondre a Torra si anava "més enllà" en els seus comentaris sobre la situació política a Espanya i l'"actual atzucac constitucional".

La BBC també ha parlat de la trobada ressaltant el fet que Torra hagi estat president de Catalunya després de "mesos d'agitació com a conseqüència d'un controvertit referèndum d'independència".