El diari The Herald Scotland ha detallat en una crònica el nerviosisme que ha provocat en el govern espanyol la visita del president de la Generalitat, Quim Torra, a Escòcia. Amb el títol que "Espanya vigila la reunió de Sturgeon amb el líder català enmig de tensió diplomàtica", el rotatiu explica que representants espanyols estan "monitoritzant" la visita de Torra, "en un tens enfrontament diplomàtic que poques vegades s'ha vist abans a Edimburg".

Aquesta situació s'ha produït tot i l'entrevista que va mantenir Torra amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, dilluns passat, on el mandatari català li va anunciar la visita a Escòcia.

Segons The Herald Scotland, el ministre d'Afers Exteriors espanyol, Josep Borrell, ha demanat a l'ambaixador a Londres i al cònsol a Edimburg que responguin a Torra si "va massa lluny en els seus comentaris sobre l'actual impàs constitucional a Espanya". "Els diplomàtics estaran pendents, no només del que digui el senyor Torra, sinó també d'on i quan ho digui, enmig d'una sèrie de protocols molt complexos i controvertits sobre el paper dels líders catalans en política exterior", ha afegit.

 

El diari remarca el tracte especial que Sturgeon ha donat al president de la Generalitat, perquè no són habituals a Escòcia les reunions amb altres nacions sense Estat propi, o en tot cas habitualment les fan a porta tancada. "Les reunions oficials entre els dos líders independentistes de nacions no sobiranes són rares. Alex Salmond es va reunir amb la llavors primera ministra del Quebec Pauline Marois a Edimburg, però ho va fer a porta tancada", ha apuntat.