La sentència al procés ja ha activat les primeres convocatòries d’entitats, sindicats i col·lectius per sortir al carrer i mobilitzar-se. L’ANC, Òmnium Cultural, els CDRs, Tsunami Democràtic i estudiants, entre d’altres, han fet una crida a sumar-se a les mobilitzacions que preparen i a estar pendents de les xarxes per a futures convocatòries

L'ANC fa una crida als ciutadans a respondre "massivament" després de fer-se pública la sentència del Tribunal Suprem que condemna a penes d'entre 9 i 13 anys als líders independentistes. "L'estat espanyol condemna el dret a l'autodeterminació. Ha arribat l'hora: responem massivament. Siguis on siguis, atura't, surt al carrer, fes-te sentir. Atent als nostres canals!", afegeix l'entitat.

Òmnium Cultural ha convocat una concentració davant la seva seu a Barcelona al carrer Diputació, 276 un cop es faci pública la sentència del Tribunal Suprem. "Et convoquem a fer costat al president Jordi Cuixart i a la resta de presos polítics i exiliats", han anunciat a través de Twitter.

També en un missatge a aquesta xarxa social, el president de l'entitat, Jordi Cuixart, ha recordat que porta 727 dies a la presó i ha avisat que "cap sentència" farà que deixin de lluitar pel dret a l'autodeterminació exercint drets fonamentals. "Ho tornarem a fer", ha repetit en referència a la consigna que va llençar durant el judici.

El Tsunami Democràtic ha fet la primera convocatòria oficial per respondre a la sentència a la Plaça Catalunya, on a les 13 hores s'ha informat de quina seria la primera acció conjunta. La plataforma que vertebra la reacció ciutadana a la decisió del judici al procés ha convocat tothom a Barcelona.

La primera gran mobilització de Tsunami Democràtic com a resposta a la sentència de condemna al cas de l'1-O ha estat la crida massiva a "aturar l'activitat de la T1 de l'Aeroport d'El Prat" per rebutjar les penes per als encausats.

tsunami democratic aeroport 2

La segona, fet pública a dos quarts de set de la tarda, ha estat una crida a bloquejar l'aeroport de Barajas amb 1.200 vehicles.

Sindicats i entitats han convocat una concentració de rebuig a la sentència a Plaça Sant Jaume. Serà aquest migdia a les 13.30 hores a la Plaça Sant Jaume. La convocatòria, sota el nom 'Pels drets i les llibertats', comptarà amb la participació d'organitzacions com CCOO, la UGT, la Intersindical, Unió de Pagesos, Òmnium o Lafede.cat, entre d'altres.

Talls de carreteres

 Les primeres manifestacions contra la sentència de l’1-O estan provocant aquest dilluns nombrosos talls de la circulació en carrers de Barcelona.

Les mobilitzacions tallen diversos trams de l’avinguda Diagonal, el Passeig de Gràcia, el Paral·lel, la Via Laietana, la Rambla, la Via Augusta, la Gran Via, la plaça d’Espanya, els carrers Marina, Diputació i Balmes, la Travessera de les Corts o l’avinguda Roma, entre d’altres artèries de la ciutat.

  • Unes 200 persones han tallat la Gran Via de Barcelona a l'altura de Balmes.

Vídeo: Anna Solé Sans

  • Centenars de manifestants han tallat la Via Augusta de Barcelona

Via Augusta tallada sentència 14 O Carlota Serra
Foto: Carlota Serra

  • Els Treballadors del departament d'Agrucultura de la Generalitat, de l'ICS i de la conselleria d' Economia han tallat el carrer Gran Via / Balmes. 

Adic Economia i Agricultura tallen Gran Via
Foto: Anna Orriols

  • Els treballadors del departament de de Polítiques Digitals Administració Pública han mostrat cartells durant el tall de Via Laietana en conèixer la sentència del Suprem.

Tall via laietana - ACN
Foto: ACN

Els estudiants han sortit al carrer. Centenars d'estudiants universitaris del campus de la Diagonal han sortit al carrer tan bon punt han conegut la sentència i pretenen sumar-se a les diferents mobilitzacions de la societat civil. Segons han explicat alguns dels joves, quan dins de classe han conegut les condemnes dels líders independentistes han abandonat les aules i s'han trobat al carrer per fer el primer tall del matí.

Estudiants tallen Diagonal
Foto: ACN

La intenció dels universitaris és unir-se a les diferents columnes d'universitaris provinents d'altres campus que previsiblement es trobaran a la plaça de Catalunya al migdia i a qualsevol mobilització de la societat civil que sorgeixi durant el aquest dilluns perquè consideren que és la seva ''responsabilitat de donar resposta a la sentència''.

Xarxa viària catalana

Pel que fa a la xarxa viària catalana, fins a les 18 hores hi ha hagut diversos trams tallats. Són la B-10 a la Barceloneta i B-20 a Diagonal en sentit Llobregat, la C-17 a Vic amb la C-25 a Gurb en els dos sentits, la C-252/C-31 i GI-634 a Verges,  C-37 a Querol en els dos sentits,  N-240 a Valls i  l’Espluga de Francolí en els dos sentits, a la N-II a Mataró en ambdós sentits, a l'AP-7 la zona de Girona Sud, a la B-20 al Prat en sentit Castelldefels, a la C-31 també al Prat en els 2 sentits i a la C-14 a Alcover. 

També s'han organitzat marxes lentes amb vehicles en diverses autovies. N'hi ha hagut a la N260 entre Navata i Figueres i una altra que ha povocat més de 10 quilòmetres de cues a la C-31 en sentit nord a Palamós.

Columnes de manifestants han tallat l'autopista AP-7 a l'açada de Girona i en els dos sentits de la marxa com a protesta a la sentència al procés. 

Els centenars manifestants, que han començat les mobilitzacions al centre de Girona, han anat després fins al polígon de l'Avellaneda on han tallat el trànsit ferroviari tant del tren convencional com de l'AVE.

Universitats i instituts

Centenars d'estudiants de la UAB s'han concentrat a la Plaça Cívica del campus de Bellaterra de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per protestar contra la sentència de l'1-O.

Els joves han titllat de "desproporciona" i "injusta" la condemna, segons ha assegurat a l’ACN Anabel Belen Flamit, portaveu de la Coordinadora de l’Assemblea de Facultats (CAF) de la universitat. Des del campus de Bellaterra, està previst que es desplacin cap a Barcelona per participar en les mobilitzacions convocades a ala capital catalana. Els joves, uns 2.000 segons la CAF, tenen previst agafar els FGC després de llegir un manifest per condemnar la sentencia.

Arreu del país

Les mobilitzacions s'han estès arreu de Catalunya. 

  • Girona

Centenars d'estudiants i treballadors de la UdG han sortit al carrer poc després que es donés a conèixer la sentència del Tribunal Suprem contra els líders independentistes. Un dels punts de trobada ha estat la seu del rectorat i la previsió és que es desplacin fins a la seu de la Generalitat a Girona, on treballadors de la institució també han tallat el carrer Pompeu Fabra que hi ha davant de l'edifici per expressar el seu rebuig a la sentència.

Carrers tallats Girona - ANC

Per altra banda, un grup d'estudiants també han tallat una de les entrades de Girona que s'accedeix des del pont Major.

  • Tarragona

Unes 200 persones es concentren des d’aproximadament les deu del matí pels carrers de Tarragona. Pocs minuts després de conèixer-se la sentència una desena de persones del col·lectiu ‘Silenci, rebel·leu-vos’ s’han reunit davant dels jutjats, on han canviat el silenci habitual per una xiulada.

Paral·lelament, davant de l’Ajuntament, una cinquantena de persones també han mostrat el seu enuig pel veredicte del tribunal. Entre ells hi havia membres de l’equip de govern d’ERC i també representants de la CUP i Junts per Tarragona.

Mobilització Tarragona - Eloi Tost
Foto: Eloi Tost

Tots ells s’han dirigit amb les pancartes i xiulant cap als jutjats. Durant una estona han demanat l’alliberament dels presos i han cridat consignes a favor de la independència.

Cap a un quart de dotze del matí s’hi han afegit els estudiants de la Universitat Rovira i Virgili, que havien iniciat la seva concentració al Campus Catalunya. Conjuntament s’han dirigit cap a la subdelegació del govern espanyol, a la plaça Imperial Tarraco. La mobilització a Tarragona ha arribat a l'A-7 on més d'un miler de persones tallen l'autovia.

  • Lleida

Unes tres mil persones s'han manifestat aquest dilluns pels carrers de Lleida per dir que "no acataran" la sentència del Tribunal Suprem. La majoria dels participants són estudiants ja que la marxa s'ha iniciat des del Rectorat de la Universitat de Lleida, on han coincidit les dues columnes d'alumnes que han sortit del Campus de Cappont i d'Agrònoms.

La marxa s'ha iniciat a les 13h i ha transcorregut per prat de la Riba i l'estació de trens fins arribar a les 14h a la subdelegació del govern espanyol a Lleida, que està custodiada per Mossos i policia espanyola.

Manifestació Lleida - ACN

Ajuntaments i Diputació

La majoria d'ajuntament del país han convocat manifestacions a les 20:00 davant la seu consistorial per protestar contra la sentència. Així mateix, han anul·lat tota l'activitat instutucional i han convocat plens extraordinàris

A Barcelona, la concentració serà a la mateixa hora a la plaça Sant Jaume i ha estat convocada per l'Assemblea. 

Seguim l'actualitat en directe aquí