Les primeres manifestacions contra la sentència al procés estan provocant aquest dilluns nombrosos talls de la circulació en la xarxa viària catalana. Així mateix, milers de manifestants han bloquejat les vies de trens de les principals estacions i d'altres infraestructures. 

Adif ha suspès el servei de trens a l'aeroport del Prat després de la convocatòria de Tsunami Democràtic per aturar-ne l'activitat. Per aquest motiu, els manifestants s'han dirigit a peu cap a l'aeroport per les vies.

L'accés a l'aeroport ha quedat bloquejat.


Vídeo: Guillem Camós

Les mobilitzacions han tallat també diversos trams de l’avinguda Diagonal, el Passeig de Gràcia, el Paral·lel, la Via Laietana, la Rambla, la Via Augusta, la Gran Via, la plaça d’Espanya, els carrers Marina, Diputació i Balmes, la Travessera de les Corts o l’avinguda Roma, entre d’altres artèries de la ciutat.

Tall diagonal sentència procés ACN

sentencia proces 14O sergi alcazar barcelona manifestacio estudiants
Foto: Sergi Alcàzar

Centenars d'estudiants universitaris del campus de la Diagonal han sortit al carrer tan bon punt han conegut la sentència i s'han sumat a les diferents mobilitzacions de la societat civil. Han estat els primers responsables dels grans talls als carrers de la capital.

Més de 20 carreteres tallades

Retencions xarxa viària catalana sentència procés

Pel que fa a la xarxa viària catalana, fins a les 18 hores hi ha hagut diversos trams tallats. Són la B-10 a la Barceloneta i B-20 a Diagonal en sentit Llobregat, la C-17 a Vic amb la C-25 a Gurb en els dos sentits, la C-252/C-31 i GI-634 a Verges,  C-37 a Querol en els dos sentits,  N-240 a Valls i  l’Espluga de Francolí en els dos sentits, a la N-II a Mataró en ambdós sentits, a l'AP-7 la zona de Girona Sud, a la B-20 al Prat en sentit Castelldefels, a la C-31 també al Prat en els 2 sentits i a la C-14 a Alcover, a la C-35 a Sant Celoni i a la N-340 a l’Ampolla. Hi ha marxes lentes a la A-26 a Argelaguer en direcció Olot i C-31 a Calonge en direcció Girona.

També s'han organitzat marxes lentes amb vehicles en diverses autovies. N'hi ha hagut a la N260 entre Navata i Figueres i una altra que ha povocat més de 10 quilòmetres de cues a la C-31 en sentit nord a Palamós.

gurb transitEl tall de la C-17 ha provocat més de 10 quilòmetres de retencions en els dos sentits de la marxa

N-II està tallada a Mataró en tots dos sentits - EN
Manifestants tallen la N-II a Mataró en tots dos sentits

També hi ha hagut protestes d'estudiants al Pont de Solsona i els de la FUB i la UPC de Manresa han tallat les Bases de Manresa manifestant el seu rebuig a la sentència. A Tremp s'han produït talls intermitents. A Valls han bloquejat els accessos a la ciutat i a Girona han tallat els accessos al pont Major.

Girona pont major tallat - ACN

La Ronda Litoral tallada a l'altura de Poble Nou en sentit Llobregat, segons informa el Servei Català de Trànsit.

Prop de les 12 del migdia la circulació a la Ronda Litoral ha estat reoberta però a les dues del migdia s'ha tornat a tallar al migdia pels manifestants que anaven a peu cap a l'aeroport.

A les 11 del matí, els CDR han convocat una mobilització a l A-7 a Tarragona. De seguida s'ha omplert de manifestants que han impedit l'habitual circulació. Unes 2.000 persones han començat una marxa a peu direcció Barcelona. 

Un dels talls que més afectacions ha provocat ha estat el de l'AP-7, a l'altura de Girona Sud, tocant a Vilablareix

A la zona s'hi han desplaçat també una quinzena de furgons dels Mossos, que s'han situat a l'extrem sud de la mobilització.

S'han fet desviaments en sentit nord per la sortida 8 Vilobí i en sentit sud, per la sortida 6b, Girona oest. 

L'accés a l'aeroport, bloquejat

Més enllà dels manifestants que han arribat en metro i que han estat bloquejats, els centenars que ho han fet per altres vies s'han anat concentrant a la zona de taxis i busos de la Terminal 1.

S'ha produït una cua de vehicles davant el bloqueig de les forces de seguretat.

Centenars de persones s'han desplaçat per la Gran Via de Barcelona per arribar a l'aeroport del Prat, responent a la crida de Tsunami Democràtic que demana aturar la infraestructura per protestar per la sentència de l'1-O.

Talls de Renfe i Metro

S'ha aturat el servei de transport cap a l'aeroport del Prat en tren i metro a petició dels Mossos d'Esquadra. Renfe ha suspès el servei de la R2 cap a l'aeroport, segons han informat fonts de la companyia ferroviària. 

També s'ha suspès el metro de la L9 entre la T1 i Parc Nou, per ordre dels Mossos. D'aquesta manera, el metro no arribava a l'aeroport.

Renfe no ha permès l'accés a les andanes de l'estació de Sants per anar cap a l'aeroport per "aglomeració de persones", i ha restringit l'accés a la zona del vestíbul de Rodalies. A través de les xarxes socials, Tsunami Democràtic ha celebrat irònicament que Renfe i Adif s'hagin "sumat" a l'acció aturant els trens fins al Prat.

En aquest sentit, ha recordat que hi ha "moltes vies d'accés" a l'Aeroport i han fet una "crida nacional" a dirigir-s'hi "per tots els mitjans possibles, també a peu", amb l'únic objectiu d'aturar l'activitat a l'aeròdrom català.

A la línea regional 1 de Rodalies, la circulació s'ha interromput entre Girona i Flaçà perquè els manifestants han interceptat les vies. Renfe ja ha avisat que els trens podien romandre aturats més temps de l'habitual en acostar-se al punt afectat.

La circulació s'ha reobert cap a dos quarts d'onze del matí.

Tall de l'AVE

Centenars de manifestants han aconseguit tallar les vies de l'estació de l'AVE de Girona com a protesta a la sentència del judici al procés. 

Els manifestants hi han pogut acccedir per un tram al sud de la ciutat de Girona on la via no està coberta, a tocar de Fornells de la Selva. Desenes de persones s'han plantat sobre la via. 

A més, el servei de tren convencional a Girona ha estat suspès des de les 12:45 hores, després que un grup de manifestants hagi ocupat l'estació. Milers de persones s'han concentrat davant de l'estació de l'AVE de Girona, al costat de la Plaça Poeta Marquina. Són part dels 8.000 manifestants que han marxat de la Plaça del Vi i que, prèviament, havien protestat davant de la Delegació del Govern de la Generalitat a la ciutat.

L'estació de l'AVE ha estat acordonada per vuit furgonetes dels Mossos d'Esquadra amb una trentena d'agents repartits per evitar que els manifestants accedeixin a la infraestructura, com ja ha passat en alguna ocasió, en la què han tallat les vies de l'AVE.

WhatsApp Image 2019 10 14 at 15.04.29

Foto: Jaume Cusí