El coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha fet referència a les declaracions més que polèmiques de la ministra de Defensa, Margarita Robles, al Congrés dels Diputats sobre el CatalanGate. En una piulada al seu compte de Twitter, Otegi ha recordat la pregunta de la ministra Robles sobre el que ha de fer un govern quan una nació declara la seva independència. "Doncs el mateix que faria Gran Bretanya amb Escòcia: respectar la voluntat d'aquesta nació. Es diu democràcia", així ho ha sentenciat Otegi. 

Puilada del líder de EH Bildu, Arnaldo Otegui,  sobre les declaracions de Margarita Robles
Piulada del líder d'EH Bildu, Arnaldo Otegui, sobre les declaracions de Margarita Robles

Les declaracions de la polèmica 

La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha acusat l'independentisme d'actuar amb "hipocresia" amb el CatalanGate. "Els va molt bé en aquest moment aparèixer com a víctimes", ha afirmat Robles aquest dimecres a la sessió de control al Congrés. "Què ha de fer un Estat quan algú vulnera la Constitució, declara la independència, talla les vies públiques o està tenint relacions amb dirigents polítics d'un país que està envaint Ucraïna?", ha plantejat en resposta a la CUP Robles, que ha criticat que no els ha sentit dir res" quan "es hackegen organismes com el SEPE o telèfons de ministres". La titular de Defensa ha argumentat que "no els ha vist mai defensar els principis bàsics de l'estat de dret".  "Em sona a una hipocresia per part seva", ha sentenciat, i ha instat els afectats pel CatalanGate a acudir als tribunals "si tenen dubtes". "Això és un estat de dret, són els jutges els que diuen si hi ha espionatge".

Preguntada també per JxCat i el PNB, Robles ha mostrat "orgull" del CNI i ha reiterat que tots els organismes de l'estat espanyol compleixen estrictament la legalitat i estan "compromesos amb l'estat de dret des de fa moltíssim". Segons la titular de Defensa, molts dels que estan "donant lliçons hauran de callar" quan el CNI pugui aportar tota la informació a la comissió de secrets oficials del Congrés. A més, Robles ha desitjat que es constitueixi al més aviat possible la comissió de secrets oficials i que allí s'abordi el suposat espionatge a polítics catalans i bascos, als qui ha avisat: "Podem parlar de Pegasus sí o Pegasus no", però quan "surti tot alguns potser hauran de callar".

Reaccions 

Una de les respostes més contundents a les declaracions de Margarita Robles ha estat la del president de la Generalitat, Pere Aragonès, que ha demanat la dimissió de la ministra. "Les seves declaracions la incapaciten políticament per al càrrec", ha subratllat el president del Govern durant la sessió de control d'aquest dimecres al Parlament. Si Robles no les assumeix, Aragonès ha reclamat que el president espanyol, Pedro Sánchez, la cessi del càrrec perquè ell va ser qui li va atorgar la confiança. En resposta a la pregunta del president del grup parlamentari d'ERC, Josep Maria Jové, el cap del Govern ha apuntat que la ministra de Defensa "hauria d'assumir" les conseqüències de l'espionatge, perquè el CNI estava sota la seva "responsabilitat". "Per incompetent, si no ho sabia. I, si ho sabia, per vulnerar els principis democràtics", ha argumentat Aragonès.

 

En aquesta línia, s'ha manifestat el portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, que ha apuntat directament a la ministra de Defensa, com un dels esculls que impedeixen una resolució del cas CatalanGate. En declaracions als passadissos, Rufián ha "convidat Robles a demanar l'entrada al PP" perquè "està essent la millor ministra del PP". I ha considerat que "està intentant boicotejar aquest govern, sense més". Rufián assegura que "juga a arrossegar el PSOE i els seus barons al pacte amb el PP", perquè "si no, no s'entenen les ximpleries que està dient". 

La portaveu de Junts al Congrés dels Diputats, Míriam Nogueras, creu que les respostes de la ministra de Defensa, ha permès "aclarir moltes coses", perquè Robles s'ha delatat defensant l'espionatge a l'independentisme. "El govern espanyol fa més d'una setmana que està evitant la qüestió i amb el discurs molt après, però avui Robles a la quarta pregunta s'ha delatat justificant l'espionatge a l'independentisme, i, per tant, és un escàndol i exigim que avui més que mai s'investigui".