La ministra, Margarita Robles, ha quedat situada a la diana de l'independentisme després de la intervenció que ha protagonitzat aquest matí al Congrés dels Diputats en què ha justificat l'espionatge contra polítics i activistes. El president, Pere Aragonès, ha demanat davant del ple Parlament el seu cap, després que fins ara el Govern demanava que s'assumissin responsabilitats però sense assenyalar ningú concret. "La ministra ha d’assumir responsabilitats, ho ha de fer perquè el CNI estava sota la seva responsabilitat, si no ho sabia, per incompetent i si ho sabia, per actuar vulnerant els principis democràtics més bàsics", ha denunciat Aragonès durant la sessió de control al Govern i després que l'escàndol per l'espionatge contra l'independentisme protagonitzés al Congrés dels Diputats les preguntes al president Pedro Sánchez i a la ministra de Defensa,

"Què ha de fer un estat quan algú vulnera la Constitució? Què ha de fer quan es declara la independència o anima desordres públics?", s'havia preguntat la ministra de Defensa davant del Congrés en resposta a la cupaire Mireia Vehí i assumint implícitament l'existència de l'espionatge. Aquestes paraules han provocat els retrets dels grups independentistes a la cambra catalana, des de la cupaire Eulàlia Reguant, que ha titllat Robles de "guardiana de les clavegueres de l'Estat", fins als presidents dels grups de Junts, Albert Batet, i d'ERC, Josep Maria Jové.

"Avui hem vist unes declaracions d'una ministra de Defensa que la incapaciten políticament per seguir en aquest càrrec i per gestionar el que és el pitjor escàndol d'espionatge de les darreres dècades", ha advertit Aragonès en resposta a la pregunta d'ERC sobre aquest tema.

 

El president ha titllat les paraules de Robles d'insultants i "extremadament greus". "Perquè defensem el que defensem hi ha via lliure per entrar a les nostres vides, per vulnerar la nostra intimitat. No només amb la vulneració que provoca individualment, que en una democràcia s'hauria de defensar, sinó perquè això provoca una vulneració clara de la integritat de les institucions a Catalunya, del seu Parlament", ha denunciat Aragonès, que ha advertit que "quan un diputat és espiat no pot fer correctament la seva tasca, quan un president és espiat no pot defensar els interessos de Catalunya". 

El president ha insistit a reclamar que el govern Sánchez vagi fins al final, que reformi la llei de secrets oficials ―"que és preconstitucional i franquista", ha retret―; que es lliuri al Govern els contractes entre el CNI i NSO, responsable del programa Pegasus; i que s'assumeixin responsabilitats. "La ministra de Defensa ha d'assumir responsabilitats i si ella no ho vol fer, que li facin assumir responsabilitats, perquè hi ha un president espanyol que li va atorgar la confiança", ha reclamat.

Illa defensa Robles

Només el president del grup del PSC, Salvador Illa, ha sortit a defensar la ministra. "Conec Margarita Robles i sé del seu inequívoc compromís amb defensa de l'estat de dret", ha assegurat el dirigent socialista, que ha negat que ningú del govern socialista tingui res a veure amb l'espionatge i ha emplaçat el govern català a no optar per una política d'obstruccionisme cap a l'executiu de Sánchez.

"Som prou bons per donar suport a polítiques del govern i prou dolents per ser espiats?", ha replicat Aragonès a Illa, després de retreure que la reacció política del govern espanyol és "absolutament insuficient" i que Robles ha bombardejat qualsevol possibilitat d'entesa. 

El ple de la Cambra havia començat amb l'expulsió del diputat de Cs Matías Alonso arran les protestes per la lectura d'una declaració de la Junta de Portaveus contra l'espionatge a l'independentisme. 

L'escàndol per l'espionatge es va posar en marxa dilluns de la setmana passada quan The New Yorker i Citizen Lab van fer públics els informes sobre el seguiment a polítics, advocats i periodistes. Després que diumenge, el ministre de Presidència, Félix Bolaños, va viatjar a Barcelona per intentar rebaixar la tensió, el Govern va deixar clar ahir que restringia al mínim les relacions amb l'Estat mentre el govern de Pedro Sánchez no faciliti tota la informació i mentre no hi hagi una assumpció de responsabilitats per aquest cas.