Margarita Robles ha posat aquest dimecres la cirereta al pastís. Després d'estar una setmana defensant de forma reiterada la tasca del Centre Nacional d'Intel·ligència, sempre "complint la legalitat" avui ha arribat a justificar l'espionatge polític. Ho ha fet en la sessió de control al Congrés dels Diputats, on s'ha anat de la llengua en una resposta a la diputada cupaire Mireia Vehí: "Què ha de fer un Estat quan algú vulnera la Constitució? Què ha de fer quan es declara la independència o anima desordres públics? Què ha de fer quan té contactes amb qui ha envaït Rússia?". Una Robles que ha mantingut el seu to desafiant contra l'independentisme i no s'ha aturat aquí: "Què passa quan es hackegen webs com la del SEPE o mòbils de ministres? Vostès ara són víctimes perquè els convé". Després d'aquestes polèmiques paraules, des de l'equip de la ministra de Defensa han assegurat que la dirigent socialista "no ha justificat res" sinó que simplement ha "constatat" tot el que va passar a Catalunya el 2017. 

 

La sessió de control d'avui ha estat marcada justament pel CatalanGate i per les seves implicacions fins i tot a nivell parlamentari. Però, si havia de servir per a refer ponts, aquests han estat dinamitats. A pregunta de Gabriel Rufián, el president espanyol ha mantingut un to baix, no assumint cap responsabilitats i comprometent-se a la "transparència" i al diàleg amb la Generalitat. Però la ministra de Defensa ha acabat perdent els papers davant les cinc preguntes que tenia per davant.

En les seves respostes, la ministra socialista ha mostrat el mateix to desafiant que ja va mostrar aquest dimarts a la sessió de control al Senat, quan va instar l'independentisme a anar als tribunals i assumir les "conseqüències d'una denúncia falsa". I avui també ha desafiat els partits catalans, en aquest cas a la comissió de secrets oficials, quan hi comparegui la directora del CNI i exposi la documentació sobre aquest assumpte: "Potser alguns que donen lliçons hauran de callar".  

Durant la sessió de control, la portaveu de Junts, Míriam Nogueras, l'ha instat a investigar-ho. "Si no ho fan, tots vostès són còmplices (...) Per acció o per omissió, el senyor Pedro Sánchez és el màxim responsable de l'espionatge a l'independentisme". Nogueras ha assegurat que el CNI és "només la punta del iceberg". Per la seva part, la diputada cupaire Mireia Vehí ha advertit que "no és un Estat que es pugui dir democràtic" i ha denunciat que "quan es tracta de salvaguardar la unitat d'Espanya, tot s'hi val". I Aitor Esteban (PNB) li ha preguntat "què se n'ha fet d'aquella jutgessa progressista" que era ella i ha denunciat "uns paràmetres més dignes de Moscou que de Madrid". Només Inés Arrimadas ha tancat files amb els espies i no amb els espiats.

"S'ha delatat"

Les paraules de Margarita Robles no han passat desapercebudes i les reaccions han estat pràcticament instantànies. Ho ha fet Míriam Nogueras en declaracions als passadissos del Congrés, des d'on ha assegurat que la ministra "s'ha delatat i ha trencat el silenci" i ha demanat que s'investigui el paper que ha tingut tothom. Per la seva part, el republicà Gabriel Rufián ha "convidat la senyora Robles a demanar l'entrada al PP". Ha recordat que fa dos anys ja era "la candidata de la gran coalició" i que "simplement intenta boicotejar aquest govern" amb "burrades".