La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha acusat l'independentisme d'actuar amb "hipocresia" amb el CatalanGate. "Els va molt bé en aquest moment aparèixer com a víctimes", ha afirmat Robles aquest dimecres a la sessió de control al Congrés. "Què ha de fer un Estat quan algú vulnera la Constitució, declara la independència, talla les vies públiques o està tenint relacions amb dirigents polítics d'un país que està envaint Ucraïna?", ha plantejat en resposta a la CUP Robles, que ha criticat que "no els ha sentit dir res" quan "es hackegen organismes com el SEPE o telèfons de ministres". La titular de Defensa ha argumentat que "no els ha vist mai defensar els principis bàsics de l'estat de dret". Aquestes són les paraules que han indignat el President Carles Puigdemont que no ha pogut evitar compartir el vídeo amb la resposta de la ministra a una pregunta de la diputada cupaire Mireia Vehí.

TUIT Puigdemont CNI
Piulada del President Carles Puigdemont sobre les declaracions de Margarita Robles

En una piulada, el també eurodiputat ha indicat: "La claveguera està nerviosa". "Amb aquesta cultura política s’han emparat greus crims d’Estat del passat, d’alguns dels quals el seu partit n’és responsable, i s’empararan els crims futurs. És la cultura que resumeix la Constitució espanyola en un sola idea: 'todo por la patria'", ha declarat Puigdemont enfadat pel discurs de la ministra de Defensa sobre l'espionatge a més de 60 alts càrrecs independentistes.

"Aneu als tribunals"

La ministra Robles ha respost a Mireia Vehí en to enfadat i irònic: "Em sona a una hipocresia per part seva", ha sentenciat, i ha instat els afectats pel CatalanGate a acudir als tribunals "si tenen dubtes". "Això és un estat de dret, són els jutges els que diuen si hi ha espionatge". Robles ha mostrat "orgull" del CNI i ha reiterat que "tots els organismes" de l'estat espanyol "compleixen estrictament la legalitat" i estan "compromesos amb l'estat de dret des de fa moltíssim". Segons la titular de Defensa, molts dels que estan "donant lliçons hauran de callar" quan el CNI pugui aportar tota la informació a la comissió de secrets oficials del Congrés i ha afirmat que l'independentisme acusa "sense cap suport probatori".

 

Per la seva banda, la portaveu de JxCat al Congrés, Míriam Nogueras, ha situat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, com a "màxim responsable de l'espionatge mentre no es demostri el contrari" i ha insistit a exigir una comissió d'investigació sobre el CatalanGate. Nogueras ha denunciat que la resposta de l'executiu espanyol és una "presa de pèl" i els "falta al respecte". La portaveu de la CUP, Mireia Vehí, ha criticat la resposta que ha donat l'executiu espanyol fins ara i l'ha instat a "netejar les seves clavegueres" i ha lamentat que "quan es tracta de salvaguardar la unitat d'Espanya", sembla que "tot s'hi val". Des del PNB, el seu portaveu, Aitor Esteban, ha demanat desclassificar documents i la derogació de la llei de secrets oficials. "Això li hauria de preocupar a tothom, no només als afectats", ha dit Esteban, que ha criticat que Robles faci "d'aplaudidora" acrítica de les forces de seguretat.