L’Ajuntament de Madrid s’ha convertit en el Congrés dels Diputats. S'havia convocat un ple per reprovar Javier Ortega Smith, regidor de Vox, després que fa quinze dies agredís Eduardo Rubiño, regidor de Más Madrid. Ara bé, els veritables protagonistes de la majoria de les intervencions han sigut temes que s’escapen, de llarg, del Palau de Cibeles: l’amnistia, el ‘Sanchismo’, els acords del PSOE amb els independentistes, el ninot amb la cara de Pedro Sánchez, ETA, l’alcaldia de Pamplona, Hamàs i, fins i tot, el Pacte del Tinell. En alguns moments semblava que el ple de l’Ajuntament de Madrid s’hagués traslladat a la Carrera de San Jerónimo. Pel que fa a la reprovació, que era el que reunia avui els regidors madrilenys a l’antic Palau de Telecomunicacions, no hi ha hagut sorpreses i ha tirat endavant amb el suport del PP, Más Madrid i el PSOE, en un ple que no ha estat exempt de crítiques i retrets mutus entre els populars i les formacions d’esquerres.

Ortega Smith reparteix llenya a tort i a dret

En la seva intervenció, amb to altiu i desafiant, Ortega Smith ha dirigit crítiques a banda i banda. Ha trigat pocs segons a mencionar Pamplona, al·legant que aquest ple extraordinari era una “cortina de fum” per intentar tapar “la infàmia del que ha passat a Pamplona” (on el PSOE i Bildu van impulsar una moció de censura perquè els abertzales recuperessin l’alcaldia). Dirigint-se a la bancada de Más Madrid, a la qual ha catalogat constantment de “Hamàs Madrid”, no ha mostrat ni un bri de penediment per la seva actuació (de fet, en una roda de premsa posterior ha presumit que la reprovació, la segona que s’aprova contra ell, li importa un re-rave), ha sostingut que Eduardo Rubiño va “agredir verbalment” les víctimes del terrorisme i ha afegit que l’únic contacte físic que hi va haver va ser de la portaveu de Más Madrid, Rita Maestre, que el va voler allunyar de Rubiño després de l’agressió.

En el seu discurs, Ortega Smith també ha emulat Federico Trillo, expresident del Congrés i exministre de Defensa, quan ha dit que “Com diria un ministre del PP, «Aquest ple manda huevos»” i ha mencionat Alfonso Daniel Rodríguez Castelao, un dels pares del nacionalisme gallec, per criticar que Alberto Núñez Feijóo li retés homenatge quan era president de la Xunta de Galícia. A més, Ortega Smith ha censurat que el PP i el PSOE hagin designat “un mediador internacional com si Espanya fos una colònia” per renovar el CGPJ, en al·lusió a l’acord entre populars i socialistes perquè la Comissió Europea intercedeixi en les negociacions sobre l’òrgan de govern dels jutges, ha denunciat que l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida, ha “comprat íntegrament el relat de l’esquerra” i ha etzibat a Reyes Maroto, portaveu del PSOE, que la “història criminal i colpista” dels socialistes només li permet “donar lliçons de delinqüència”.

Després de la seva intervenció, el també diputat de Vox al Congrés ha anunciat que abandonarien el ple i no es quedarien a escoltar la resta d’intervencions (PP, Más Madrid i PSOE tenien dos torns) perquè no li havien donat torn de rèplica. En una roda de premsa posterior, ha reconegut que sentia “profundament” que el PP s’hagi sumat a “aquest teatre, vodevil i farsa de condemna”, però ha reconegut que els pactes autonòmics entre les dues formacions no perillen.

“L’agressió és el mètode de Vox”

Des de la tribuna d’oradors, Eduardo Rubiño, el regidor de Más Madrid que va ser agredit, ha criticat que Ortega Smith sigui “molt valent per dir soflames, insultar i acostar-se a l’escó per aporrejar-lo”, però no es quedi a escoltar el que li havia de dir, i ha abanderat que a Espanya “hi ha una majoria que no vol que els seus representants arrosseguin per terra la dignitat de les institucions democràtiques i esperen d’ells que no es comportin amb tanta falta d’autocontrol com una mena d’adolescent malcriat”. Ha etzibat als regidors de Vox que “han d’aprendre a comportar-se” i ha reivindicat que a ell l’han votat “per treure de polleguera” gent que “creia que podia imposar una Espanya asfixiant, opressiva i fosca a qui pensés, parlés o estimés diferent”.

En la mateixa línia, la portaveu de Más Madrid, Rita Maestre, ha sostingut que no creu que Ortega Smith representi “una estranyesa” o “una fruita podrida” dins de Vox, sinó que la seva reacció va evidenciar que “l’agressió no és una anomalia”, sinó que és el mètode de Vox”. Ha qualificat el comportament d’Ortega Smith de ser “l’actitud clàssica de qualsevol matón”, ha reivindicat que “la força de la democràcia és més forta que els perdonavides i les seves agressions” i ha instat el PP a “reflexionar” veient el comportament d’Ortega Smith. Tanmateix, ha lamentat que, “desgraciadament, aquí comença i acaba la unitat democràtica”, conscient de les aliances entre els populars i el partit d’extrema dreta arreu de l’Estat.

Per la seva banda, la portaveu del PSOE, Reyes Maroto, ha asseverat que “la violència i els discursos d’odi són un senyal d’identitat de Vox”, ha retret a Almeida que no hagi condemnat la pallissa al ninot amb la cara de Pedro Sánchez la nit de Cap d’Any a Ferraz i ha criticat que convocar el ple durant les festes de Nadal perquè "passi desapercebut" és el “regal de Reis” que el PP ha fet a Vox. 

El PP treu a passejar l’amnistia i el Pacte del Tinell

“Fer front amb totes les armes democràtiques a l’atac frontal contra l’estat de dret que està perpetrant el govern d’Espanya”. És una de les frases que ha pronunciat la vicealcaldessa de Madrid, María Inmaculada Sanz, que ha aprofitat la seva intervenció per referir-se breument a Ortega Smith i criticar extensament el PSOE, Más Madrid, Sumar i l’independentisme. Ha argumentat que, després de la Transició i l’aprovació de la Constitució, “tot va començar a torçar-se quan el Partit Socialista va signar l’infame Pacte del Tinell amb les forces independentistes i nacionalistes”. És l’acord entre el PSC, ERC i ICV-EUiA per formar el primer Tripartit i acabar amb 23 anys de governs de CiU a la Generalitat. “El bloc 'sanchista' que es manté unit pel mur és una versió del cordó sanitari del Pacte del Tinell”, ha denunciat.

Sobre l’agressió d’Ortega Smith, ha censurat que els seus “numerets” són “la millor coartada” pel govern espanyol, ja que són “molt útils per l’estratègia del ‘Sanchismo’” i li donen “arguments i excuses per desviar l’atenció”. Ha conclòs el seu discurs amb un dard al PSOE i a Más Madrid: “Reprovació de l’actitud d’Ortega Smith? Sí. Denúncia de la infinita hipocresia de la bancada de l’esquerra? També”.

Finament, l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, ha assenyalat que calia “reprovar sense cap mena de dubtes a Ortega Smith per la seva inacceptable, intimidatòria i violenta conducta” i ha reconegut que ell mateix va ser testimoni de "la gravetat i la violència" del seu comportament. Tanmateix, ha afegit que, vistes les intervencions al ple, ha arribat a la conclusió que “ni Ortega Smith vol deixar l’acta de regidor, ni l’esquerra ho vol” i ha retret a Más Madrid i al PSOE que els va “fenomenal” l’existència de Vox per “tapar els seus pactes de la vergonya”. “Vostès van portar l’odi i la confrontació a la política espanyola”, ha proclamat dirigint-se a Rita Maestre.

“Javier, amigo, España está contigo”

Des de minuts abans d’arrencar el ple, una cinquantena de persones convocades per Vox s’han concentrat davant de l’Ajuntament per mostrar el seu suport a Ortega Smith. Algunes de les consignes eren “Javier, amigo, España està contigo” i “Javier, valiente, España te defiende”. Així mateix, els concentrats han fet proclames contra el PSOE i el PP: “PSOE y PP la misma mierda es” i “Almeida, cabrón, devuelve el camión”. Entre les pancartes, una que mostrava el “suport total” al regidor de Vox i una bandera d’Espanya amb unes lletres sobreimpreses: “España saqueada por pperos y sociatas”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!