Acord per intentar desbloquejar la renovació del Consell General del Poder Judicial. L'òrgan, que aquest desembre ha celebrat cinc anys de mandat caducat, ha estat el principal tema de debat durant la reunió entre el president espanyol i el líder del Partit Popular. Durant la trobada, que ha durat aproximadament una hora i mitja, Alberto Núñez Feijóo ha ofert a Pedro Sánchez situar un mediador entre tots dos: la Comissió Europea; després de setmanes i setmanes criticant el mecanisme de verificació entre PSOE i Junts. La proposta era perquè la institució europea “supervisi” les negociacions entre les dues parts, per tal que el CGPJ es renovi amb perfils “independents” i es pugui renovar la llei que regula el sistema d’elecció dels integrants d’aquest òrgan de govern de la judicatura espanyola.

Finalment, i en la roda de premsa posterior, la portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, ha anunciat l'entesa entre totes dues parts. "Per intentar desbloquejar, per fi, la situació, hem acordat una fórmula perquè la Comissió Europea mediï i verifiqui" les negociacions entre PSOE i PP. La portaveu ha defensat que aquest és un "bon punt de partida" per intentar "desembussar" la situació d'anomalia democràtica. "És una reforma urgent", ha ressaltat, aplaudint també que els populars "s'obri a aquesta possibilitat" després de tancar la porta durant cinc anys. La Comissió Europea ja s'ha pronunciat en altres ocasions per denunciar el mandat caducat del CGPJ i les dificultats per la seva renovació.

Els 'disminuïts' desapareixeran de la Constitució

L'ordre definitiu de la reunió d'avui també incloïa, per part del govern de Pedro Sánchez, la reforma de l'article 49 de la Constitució, únic punt de consens inicial entre les dues principals formacions. Aquest article de la Constitució es refereix a les persones amb alguna discapacitat com a “disminuïts”, cosa que genera màxim consens entre les diverses formacions polítiques per revertir-ho. Sobre aquest punt, n'ha fet referència la portaveu. Pilar Alegría ha anunciat un acord per modificar l'article constitucional, una "reforma social i de justícia" que respon a "un deute que tenia el país" amb la comunitat afectada. Per tal de tramitar-ho, PSOE i PP presentaran una proposició de llei conjunta "abans del 31 de desembre", i se celebrarà al llarg del mes de gener un ple monogràfic sobre aquesta qüestió. Segons la portaveu, aquest canvi era una "prioritat" que sempre havia plantejat l'executiu central.

Ara bé, no hi ha hagut cap entesa pel que fa al finançament autonòmic, el tercer punt de l'ordre del dia d'aquesta reunió. Mentre que Sánchez ha plantejat una "taula de treball" per abordar la reforma, Feijóo l'ha rebutjada rotundament. "Malgrat la seva negativa, considerem fonamental parlar i acordar sobre el finançament autonòmic", ha explicat Alegría. És per això que el govern espanyol continuarà abordant aquest tema amb els populars en les pròximes ocasions que pugui.

L'ordre del dia

La reunió ha començat ben puntual a les 10:30h del matí d’aquest divendres. Quan ha començat la reunió, Pedro Sánchez li ha regalat a Alberto Núñez Feijóo un llibre que té un títol amb mala bava si es té en compte la trajectòria política del líder popular en els darrers mesos: ‘Volver a dónde’. El llibre no té res a veure amb la política: és un dietari de l’escriptor Antonio Muñoz Molina en què es narra en primera persona com va viure el confinament. “El president ha volgut recordar un dels moments més difícils que ha viscut el nostre país en els darrers temps”, assenyalen des de Moncloa.

Aquest dimecres, Alberto Núñez Feijóo va decidir finalment acceptar la proposta de Pedro Sánchez d’una reunió entre el president del govern espanyol i el cap de l’oposició. Ara bé, va suplicar que aquesta trobada es produís al Congrés dels Diputats, i no a la Moncloa com és habitual. El president socialista no va dubtar-ho gens i va acabar acceptant la idea, tot criticant amb to sorneguer que el líder del PP s’hagi arrossegat per aconseguir una trobada d’igual a igual, i no la d’un cap de l’oposició sent rebut per un president del govern espanyol a casa seva. Aquest dijous, Feijóo va defensar que el Congrés és "un bon lloc" per parlar d'això perquè "qui ha d'acordar el Consell General del Poder Judicial és el Congrés dels Diputats i el Senat". "Per tant, és un bon lloc", va reivindicar.

Fins aquest dimecres, quan Feijóo va decidir acceptar la reunió amb Sánchez aquest divendres, tots dos havien protagonitzat un estira-i-arronsa a causa de la negativa i els bastons a les rodes que posava el PP per celebrar la reunió. La Moncloa havia ofert a Génova tres dates per celebrar la reunió, i el PP insistia que abans de pactar el ‘quan’ calia pactar el ‘què’. Però el govern espanyol havia estat clar: suggeria parlar sobre el finançament, el CGPJ i l’article 49, i també obria la porta al PP perquè fes la seva pròpia suggerència. Feijóo va veure’s obligat finalment aquest dimecres a acceptar la trobada i celebrar-la aquest divendres, abans que sonin les campanades de Cap d’Any.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!