Es compleix el guió i l'abertzale Joseba Asiron, d'EH Bildu, ha estat investit com a nou alcalde de Pamplona en substitució de Cristina Ibarrola (UPN), a través d'una moció de censura al ple del consistori que ha comptat amb el suport del Partit Socialista de Navarra (PSN), de Geroa Bai (la marca del PNB a Navarra) i de Contigo-Zurekin (coalició de Podem i Esquerra Unida), a més de la mateixa EH Bildu d'Asiron. Una moció que arriba precedida d'una virulenta polèmica per l'acord entre socialistes i Bildu i per la qual cosa la dreta i la ultradreta espanyoles han posat el crit al cel durant les darreres setmanes. Asiron, qui ja va ostentar la vara de batlle de la capital navarresa entre 2015 i 2019, tornarà a regir la ciutat en representació d'EH Bildu, amb un govern en el qual hi haurà edils abertzales, de Geroa Bai i de Contigo-Zurekin però no del PSN, que tot i el suport a la moció de censura va renunciar a participar directament en la gestió de la ciutat. Paral·lelament al ple al consistori, al centre de Pamplona hi ha hagut una concentració en suport a la nova coalició que governarà la capital navarresa i s'han sentit càntics d'"Adéu, UPN, adéu". Alhora, també hi ha hagut protestes del signe contrari.

Després de les eleccions municipals del passat 28 de maig, UPN va obtenir l'alcaldia de la capital navarresa, en minoria (els seus 9 edils i el suport dels 2 del PP), per ser la força més votada i no haver-hi acord entre partits al consistori per formar coalicions alternatives. Producte d'aquest govern en minoria, els poc més de sis mesos que Cristina Ibarrola ha ocupat l'alcaldia han estat marcats per una situació de bloqueig polític al consistori, per la qual cosa l'oposició ha decidit organitzar-se per formar una alternativa. EH Bildu és la segona força a la ciutat, amb vuit dels 27 regidors, i els socialistes la tercera, amb cinc regidors. A la moció de censura s'han sumat també els dos regidors de Geroa Bai (la marca del Partit Nacionalista Basc a Navarra) i el regidor de Contigo-Zurekin (coalició de Podem i Esquerra Unida), de forma que ha tirat endavant amb una majoria suficient. 

asiron efe pamplona
Joseba Asiron pren possessió com a alcalde de Pamplona / EFE

La dreta posa el crit al cel i omple els carrers

Aquesta ha estat una entesa política envoltada de dificultats, per les crítiques arribades de tot l'arc de la dreta, tant a Navarra com en el pla estatal, que vinculen l'acord d'EH Bildu i PSN amb la investidura de Pedro Sánchez suposadament "sense condicions" dels abertzales i acusen el president del govern espanyol i el PSOE d'haver "venut Pamplona als terroristes" a canvi del suport de la formació abertzale per continuar a la Moncloa. Entre aquestes dificultats, la renúncia —segons el PSN per "pressions" d'UPN— a prendre possessió del regidor socialista al qual corresponia substituir Elma Saiz, la fins fa poc portaveu del grup municipal que ja exerceix com a ministra d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions. També ha renunciat la següent a la llista, en aquest cas per assumptes laborals. No serà fins a un pròxim ple quan el grup municipal socialista recuperi els seus cinc edils, si bé l'absència d'un d'ells no ha fet perillar la majoria per la moció.

La polèmica al saló de plens municipal es trasllada també al carrer, on s'han convocat manifestacions i concentracions tant d'un signe com de l'altre per expressar el suport als afins. Ja el dia 17 d'aquest desembre, la dreta espanyola va mobilitzar 10.000 manifestants als carrers de Pamplona, en un acte convocat per UPN i amb la presència del líder d'UPN, Javier Esparza (qui enmig d'un ple municipal va titllar d''escòria' els socialistes) i el president del PP, Alberto Núñez Feijóo. Una concentració al centre de la capital navarresa per denunciar el "pacte encaputxat" i la "traïció" per "entregar Pamplona als terroristes", en la qual es van veure cartells amb missatges com 'Traición por sillón', 'PSN-PSOE mentirosos', o 'Cerdán, cuentista, Bildu es terrorista'. De fet, el PP també va presentar mocions a tots els ajuntaments de tot l'Estat en contra de l'acord PSOE-EH Bildu, amb el qual volen un posicionament explícit "contra el terrorisme" que "retracti" el PSOE.

Ibarrola clama contra la 'traïció a Pamplona'

L'ara exalcaldessa Cristina Ibarrola ha afirmat durant el seu torn d'intervenció que el debat és el "final d'aquesta macabra obra titulada 'Traïció a Pamplona' i sense sorpresa amb un final escrit fa sis mesos". "Avui el PSN lliura a Bildu un gran premi que feia temps que enyorava i que permet mantenir en la butaca a Pedro Sánchez", ha assegurat. Ibarrola ha assenyalat que la moció és "un regal promès al juny i que en ple Nadal rep orgullós el partit hereu dels qui tant de mal han fet". "És una fita històrica sense precedents, un abans i un després en la democràcia espanyola. Per primera vegada el Partit Socialista lliura una institució a canvi d'uns vots. Votar Partit Socialista a Pamplona és el mateix que votar Bildu", ha assegurat. La regionalista dretana ha assenyalat que deixa l'alcaldia "amb el cap molt alt" i "orgullosa de l'aconseguit". "Em fa mal al cor el grapeig del Partit Socialista a Pamplona i això estava escrit, matar-nos abans de néixer, però malgrat això han hagut, heu hagut, d'atacar-me personalment amb mentides i fal·làcies", ha indicat. Al debat no han intervingut ni Asiron ni la portaveu d'EH Bildu.

Apropaments PSOE-EH Bildu

No és la primera vegada que PSOE i EH Bildu pacten i arriben a acords, en el procés de normalització de relacions amb el partit de l'esquerra abertzale, que es deslliga progressivament de la imatge negra vinculada a ETA i deriva en una alternativa d'esquerres i nacionalista basca per esdevenir alternativa a PNB i PSE en aquest espai polític, amb unes enquestes favorables per a les eleccions vinents al País Basc i un creixement notable en els darrers comicis generals i municipals. La líder socialista navarresa, María Chivite, ja va revalidar el càrrec de presidenta de la comunitat foral a través d'un acord amb els partits que signaran la moció de censura a Pamplona. Chivite és presidenta de Navarra amb els vots favorables de Geroa Bai i Contigo-Zurekin i amb l'abstenció d'EH Bildu. Per contra, van oposar-se les dretes: UPN, PP i Vox. 

Darrerament, es va veure també una foto nova, la de Pedro Sánchez tancant el suport d'EH Bildu per a la seva investidura com a president del govern espanyol. Els abertzales ja van garantir des d'un primer moment el seu suport als socialistes al Congrés dels Diputats, en prometre "responsabilitat" per facilitar que reeditessin el govern de coalició PSOE-Sumar i evitar un govern alternatiu de PP i Vox o una repetició electoral que portés a aquest perill. Una foto, de Sánchez reunint-se amb la portaveu d'EH Bildu al Congrés, Mertxe Aizpurua, que va ser objecte de ferotges crítiques per part de la dreta i la ultradreta, que consideren EH Bildu hereus polítics del grup terrorista basc ETA. Així i tot, amb la remor de les crítiques de fons, EH Bildu i el govern espanyol han pactat aquesta setmana la prohibició fins al 2025 dels desnonaments a persones vulnerables sense alternativa d'habitatge, tal com ha aprovat aquest dimecres el darrer Consell de Ministres de l'any.