Sessió de control complicada per al president, Pere Aragonès, al Parlament. El caos registrat dissabte a les oposicions en què s'havien presentat 13.581 persones per estabilitzar places a la Generalitat s'ha presentat aquest dimecres davant del ple, en paraules del líder de l'oposició, Salvador Illa, com la imatge que condensa el descontrol i la falta de lideratge del Govern. Tant Illa com el president del grup de Junts, Albert Batet, i el popular Alejandro Fernández han assenyalat aquest episodi enmig d'un rosari de dificultats i crisis que travessa l'executiu de Pere Aragonès i dels quals pocs consellers se'n salvarien.

El president ha admès que "els incidents que es van produir el passat dissabte en aquestes proves del procés d'estabilització són inadmissibles i no poden tornar a passar", i ha garantit que a final de setmana hi haurà una resposta sobre què va passar. Però el seu contraatac a l'oposició s'ha centrat en un i tu més en què ha retret el caos de Rodalies al PSC, ha responsabilitzat Junts de l'excés d'interins a l'Administració i ha acusat els populars de fomentar aquestes mateixes situacions en els seus governs.

Incapaç

Illa, que ha obert la seva intervenció parant els peus a Vox que minuts abans havia titllat de "delinqüent" el Govern de la Generalitat, ha protagonitzat una intervenció contundent en el fons tot i que molt mesurat en les formes. "És molt difícil gairebé impossible que tot surti bé, l'error és consubstancial a l'activitat humana. Ara bé una cosa és cometre errors i una altra és el descontrol, la desorganització i falta sistemàtica de direcció", ha retret el polític socialista, que ha advertit que molts s'han preguntat "si un govern incapaç de convocar unes oposicions és el que ha de governar".

Illa ha mostrat la preocupació davant del fet que l'executiu que ha de fer front a una sequera severa, en un context bèl·lic a Europa, i amb els pressupostos per executar, hagi estat incapaç d'organitzar unes oposicions habituals a qualsevol administració i on "ha fallat tot". Ha assegurat que no demanava cap dimissió concreta, però ha reclamat Aragonès que "agafi les regnes del govern, que es posi al volant, que decideixi, per dures que sigui les decisions". "Si no ho fa, em temo molt que fins i tot amb la mà estesa que li he brindat no n'hi haurà prou per redreçar el rumb del país", ha reblat.

Defensa amb atacs a Renfe

En la seva resposta, el president ha evitat entrar al fons de l'avís d'Illa i s'ha centrat a respondre les crítiques pels errors comesos en el tràmit d'oposicions, argumentant que no es tracta d'un procés ordinari i que el govern ha obert una investigació que tindrà "una resposta adequada" al final de la setmana. "Em sorprèn que intenti amb aquesta situació establir una norma de caràcter general d'incidències repetides i manca d'organització. Ho podem veure en altres serveis del país, com és Renfe, si en algun àmbit es concentra el caos, manca de direcció i incidències sistemàtiques és a Renfe", ha replicat, responsabilitzant els socialistes al govern de l'Estat de les dificultats d'aquest servei.

Les crítiques d'Illa al Govern havien tingut la prèvia amb els exsocis de Junts. "Cada setmana tenim una nova mostra la insolvència dels seus consellers fa passar vergonya al país", ha retret el president del grup de Junts, Albert Batet, que s'ha referit la polèmica amb el conseller Carlos Campuzano sobre una nova residència a Santa Coloma si governa ERC, i a l'anunci de la consellera d'Economia, Natàlia Mas, d'un xec de 100 euros als estudiants a les portes d'unes eleccions —"és el govern dels xecs i les residències a canvi de vots", ha acusat—; ha titllat d'insolvent el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez Cambray; ha criticat que el titular de Territori, Juli Fernández, per falta de credibilitat després que es va posicionar contra el Quart Cinturó i ara l'està negociant amb Madrid; i ha acusat d'incompareixença la consellera Teresa Jordà davant la crisi de sequera.

Responsabilitat a més alt nivell

"Aquesta setmana el colofó final ha estat amb les proves d'interins. Aquest fiasco no se soluciona amb un cap de turc ni es tapa amb el cessament de l'última directora general. Requereix al més alt nivell", ha reclamat Batet que ha acusat la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, de desaparèixer i no donar la cara.

Aragonès ha acusat Batet de voler aprofitar els problemes amb les oposicions d'interins per desgastar el Govern i ha assegurat que el seu executiu està treballant a solucionar aquest tema, del qual ha responsabilitzat a Junts, per haver permès que la Generalitat sigui una de les administracions amb un nivell d'interinatge més elevat. "Alguna responsabilitat en deuen tenir, per tant, de lliçons d'incompetència, cap", ha reblat el president, que ha reiterat que Junts va marxar del Govern perquè així ho va decidir el partit.

Batet ha lamentat que aquesta no és la resposta que mereixen les 13.500 persones que han participat en les oposicions. "Deixi de mirar el retrovisor. Deixi de fer passar vergonya a la Catalunya sencera. Ja n'hi ha prou d'aquesta incompetència i aquest desgovern. Rectifiqui el rumb, faci autocrítica", ha reclamat.

Inèdit per vergonyós

El popular Alejandro Fernández ha denunciat que el cas d'aquest cap de setmana ha resultat "inèdit per vergonyós" i ha retret que s'ha fet fora una directora general de Funció Pública, Marta Martorell, nomenada el gener, quan l'externalització es va acordar el desembre. Fernández ha criticat que Martorell va ser situada en aquesta responsabilitat després de ser apartada de l'Ajuntament de Tiana, per "partitocràcia endogàmica i xusquera", sense tenir els coneixements necessaris per assumir aquest tema. Ha advertit que la responsabilitat política recau sobre Vilagrà. "Quina tropa, senyores i senyors, quina tropa", ha reblat.

Aragonès ha replicat Fernández que el PP és qui millor pot donar lliçons de partitocràcia xusquera i endogàmica, i ha criticat la política d'interinitat a l'administració pública en els governs del PP. Amb tot, en resposta al popular. Ha explicat que el govern està intentant delimitar les responsabilitats i trobar una solució perquè les proves es puguin dur a termes de la forma prevista. "Estem treballant a resoldre aquestes incidències i esperem solucions com més aviat millor", ha assegurat.

Sequera

Des dels escons dels comuns, Jéssica Albiach ha preguntat sobre sequera, per reclamar Aragonès que escapi de la pinça entre Junts i PSC pel debat de la sequera. El president ha admès que havia fracassat a l'hora d'evitar que la sequera es convertís en un "pimpampum electoral" i ha assegurat que "el Govern el que farà és abstreure's de tot l'electoralisme i arribar a pactes que permetin que acords en temes aigua es puguin dur a terme amb la major celeritat", perquè l'objectiu és evitar restriccions severes i anar cap a un nou model de gestió de l'aigua.

"Jo diria que electoralisme és anar pels municipis i anunciant que es construiran residències si els voten", ha retret Albiach, en referència a la polèmica per la participació del conseller Carles Campuzano amb Gabriel Rufián a Santa Coloma.