Cop d'autoritat del president Pere Aragonès enmig del caos. El desgavell amb les oposicions a funcionari de la Generalitat d'aquest cap de setmana ha portat el Govern a destituir la directora general de Funció Pública, Marta Martorell, segons han confirmat a El Nacional.cat fonts de PresidènciaLa decisió es va comunicar a Martorell aquest dilluns per les "greus incidències" i aquest dimarts ja s'ha nomenat la seva substituta, Anna Maria Molina Cerrato. Un total de 13.581 persones van ser convocades en una macroconvocatòria simultània gestionada per l'empresa Cegos, subcontractada per l'executiu, per gestionar aquestes proves per estabilitzar el personal públic. Després de l'allau de crítiques rebudes, la Generalitat ha cessat Martorell. En paral·lel, ha habilitat una bústia per recollir totes les incidències que estarà oberta entre aquest dimarts i aquest divendres. Llavors es prendran "decisions", segons ha explicat la portaveu Patrícia Plaja.

Era el concurs d'oposició a la Generalitat més gran que s'ha celebrat mai a Catalunya, amb 72 proves alhora, i es va acabar convertint en una jornada caòtica. Retards, excés de gent a les aules, falta de taules i desinformació són algunes de les situacions que van tronar-se els milers d'aspirants que s'han presentat en aquestes proves per aconseguir una plaça de funcionari. "Ens sentim humiliats i vexats. Ens han faltat al respecte, amb l’horari, responent amb mala educació cada pregunta que fèiem per saber què passava", va denunciar una aspirant a través de les xarxes socials. 

Aquesta convocatòria també era la primera en què la Generalitat va subcontractar una empresa, Cegos, per organitzar les proves. El Govern ja va demanar disculpes aquest dissabte en un comunicat on va apuntar a Cegos com a possible responsable del caos organitzatiu. Per això va decidir obrir-se una bústia on es recolliran totes les incidències que van patir els 13.581 treballadors de la Generalitat que es van presentar a les proves. Després d'aquesta investigació, es decidirà quins són els exàmens que s'hauran de repetir. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha subratllat que “caldrà estudiar les incidències de forma individual i minuciosa”, per a poder “avaluar objectivament i prendre decisions”. No han avançat res sobre la repetició de proves per no caure en "especulacions".

Disculpes i apunta contra l’empresa

En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, Patrícia Plaja ha reiterat les disculpes, ha assumit part de la responsabilitat i ha anunciat el relleu al capdavant de Funció Pública i la posada en marxa de la bústia digital per recollir les incidències fins divendres. Perquè no es va fer el “control” que s’havia de fer des de l’administració. Plaja també ha assenyalat que la consellera Laura Vilagrà compareixerà al Parlament a petició pròpia per donar les explicacions que faci falta, però sense concretar quan. El que sí que ha descartat Plaja és la dimissió o cessament de la titular de Presidència, d'on penja el departament de Funció Pública.

En paral·lel a les mesures preses dins l’organigrama del Govern, l’executiu també ha sol·licitat un informe als serveis jurídics “perquè l’empresa adjudicatària assumeixi les conseqüències de les incidències”. I la portaveu ha deixat clar que “s’arribarà final al final perquè no pugui defugir cap de les responsabilitats”. S'estudiarà com rescindir els contractes amb aquesta companyia.

Ni va signar la licitació

Marta Martorell ha estat cessada com a directora general de Funció Pública quan portava tan sols quatre mesos en el càrrec. De fet, no va signar ni la licitació d’aquest macroconcurs, sinó que qui hauria tirat endavant va ser l'actual secretària d'Administració i Funció Pública. No obstant això, la portaveu del Govern ha tirat pilotes fora: “El problema no és que s’hagi contractat una empresa, sinó que no s’hagi donat el servei i no s’hagi fet el control sobre en quines condicions arribava aquesta empresa”. Plaja no ha qüestionat la decisió d’externalitzar.

Ofensiva de l'oposició

En clima de precampanya electoral per les eleccions municipals del 28-M, els partits de l'oposició no han desaprofitat la munició. Tant el PSC com Junts per Catalunya han reclamat la compareixença al Parlament de la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà. Aquest dilluns, el líder socialista i cap de l'oposició, Salvador Illa, posava el dit a la nafra: "Un Govern que no sap organitzar unes oposicions no és el més indicat per dirigir un país". També ho feia l'alcaldessa Ada Colau, que va treure pit de la gestió de l'Ajuntament de Barcelona davant la gestió del Govern de la Generalitat: "Nosaltres fem oposicions i no hem tingut cap problema".