El conseller de Territori, Juli Fernàndez, ha apuntat aquest dimecres en la sessió de control al Govern que l'executiu "compleix els seus acords" i, per tant, que el pacte amb el PSC pels pressupostos recull que "s'ha de fer efectiu un conveni per tal de redactar el projecte de la Ronda Nord, i això farem". En aquesta línia, però, ha afegit: "No ens enganyem: això no és el Quart Cinturó". De fet, la ronda Nord suposa donar continuïtat a la carretera B-40 des de Terrassa fins a la ronda Oest de Sabadell, mentre que el Quart Cinturó es va redactar als anys seixanta per l'Estat i contemplava una autovia de circumval·lació que havia d'unir els dos vallesos, el Baix Llobregat i el Maresme.

 

La resposta de Fernàndez ha arribat per les preguntes del diputat de Junts, Joan Canadell, que ha insistit en què el conseller expliqués si pensa signar el conveni —l'acord contempla que s'ha de fer aquest primer trimestre de l'any— i si s'executaran les obres. "Amb vostès, una cosa és el que s'acorda i l'altra, el que es fa", ha etzibat Canadell. El titular de Territori ha subratllat que "el Govern fa allò que sempre fa, que és complir els acords que contreu, desenvolupant allò que és millor per als ciutadans de Catalunya i, en aquest cas, el millor és que hi hagi pressupostos i l'acord de la ronda Nord ho ha permès".

Joan Canadell ha volgut destacar el fet que el propi Juli Fernàndez era contrari a desenvolupar aquesta infraestructura o que l'alcaldable d'ERC a Sabadell, Gabriel Fernández, ha defensat que aquesta connexió Sabadell-Terrassa no es farà i que "si l'obliguen, plegrarà". "Farà més cas a la ponència d'Esquerra i al seu alcaldable o atendrà les mocions i allò al que s'ha compromès Aragonès?", ha preguntat. Si tria la primera opció, Canadell sosté que el conseller "hauria de deixar-ho". El responsable de Territori, tot i manifestar el compliment de l'acord, sí que ha asseverat que segueix pensant "el mateix de sempre": "Farem el que sigui millor per als ciutadans del Vallès i el model de mobilitat ha de respondre a les necessitats de la gent".

Crida a aprofundir en la "governança" de l'aeroport

Des de Junts, el diputat Ramon Tremosa també ha volgut preguntar per l'acord amb els socialistes referent a l'aeroport del Prat, que implica que aquesta infraestructura "guanyi capacitat". Juli Fernàndez ha volgut posar en relleu que l'acord inclou "l'aprofundiment en la governança" de l'aeroport que, al final, a parer del conseller, és "la mare dels ous". El republicà ha fet una crida a fer una proposta "liderada des de Catalunya" que aposti per la "intercontinentalitat i prosperitat" de la infraestructura.