La remodelació del Govern que ha dut a terme avui el president de la Generalitat, Quim Torra, ha fulminat definitivament la paritat de gènere al Consell Executiu. Si fins ara el gabinet de Torra es mantenia -pels pèls- dins dels límits pel que fa la presència de dones, atès que el pes dels homes no superava el 60%, amb la caiguda de la consellera Àngels Chacón, aquest precari equilibri ha saltat pels aires.

Tenint en compte que la presidència i la vicepresidència estan en mans d'homes i que per tant es tracta d'un criteri púrament quantitatiu, el Govern de Torra podia defensar fins ara que es mantenia dins dels criteris de paritat atès que estava integrat per sis dones i vuit homes. Això situava el percentatge d'homes en un 57,1%, ratllant perillosament el 60% que es fixa com a màxim en el criteri de presència d'un dels dos sexes.

35,7% de dones

Això no obstant, la substitució de Chacón per Ramon Tremosa al capdavant d'Empresa i Coneixement, que no s'ha vist compensat amb altre canvi pel que fa la presència de dones en un altre departament, ha fet saltar pels aires aquest equilibri tan precari. Ara, les dones representen un 35,7% dels membres del govern, és a dir, 4,3 punts per sota del criteri mínim exigit com a norma de paritat.

A partir d'ara Junts per Catalunya ha passat a tenir dues conselleres en els set departaments que encapçala, mentre que ERC, que no ha fet cap canvi a les conselleries, manté tres dones al capdavant dels seus set departaments.

A més de Chacón també ha estat substituïda Mariàngela Vilallonga al capdavant de Cultura, però en aquest cas ha ocupat el seu lloc Àngels Ponsa. Finalment, Miquel Buch ha estat substituït a Interior per Miquel Sàmper.