La candidatura de Pere Aragonès a la presidència de la Generalitat només va obtenir el suport de la CUP, fet que va precipitar tot tipus de crítiques dels republicans cap a JxCat, que es va abstenir al·legant que encara no havien pogut acordar un full de ruta per a tota la legislatura. Però, i els comuns?

El grup parlamentari de vuit diputats que lidera Jéssica Albiach va votar 'No' amb la resta de l'unionisme sense cap mena de complexe, tot i que van admetre que molts dels punts de l'acord entre republicans i anticapitalistes sonaven "bé" i que a l'equació no hi eren els postconvergents, una de les seves línies vermelles des de l'inici de la campanya.

Discrepàncies entre comuns

Ara bé, sembla que no tothom està d'acord amb aquesta decisió. El regidor de Barcelona En Comú Jordi Rabassa va lamentar el 'No' del seu partit al Parlament i va reivindicar que s'hauria d'haver abstingut. "Avui En Comú Podem es podria haver abstingut. No hagués modificat el pacte ERC+JxCat però hagués llançat un missatge, hagués interpel·lat les esquerres, els hagués obligat a contestar políticament, hagués trencat la política de blocs i els marcs mentals, hagués mostrat iniciativa. Però no", va escriure en un tuit. Les discrepàncies no només venen, però, del grup municipal ja que la piulada va rebre el 'like' de Marc Parés, actual diputat de la formació al Parlament.

tuit jordi rabassa TUIT

L'acord a què han arribat republicans i anticapitalistes ha deixat força en fora de joc tant a En Comú Podem com a JxCat. Els primers s'han vist obligats a rebutjar un pacte amb el qual ideològicament hi tenen molta sintonia però que no es poden permetre políticament pel seu full de ruta independentista. La màxima d'evitar compartir Executiu amb JxCat, però, no la van poder fer servir, tot i que certament és un partit que serà clau i necessari per a la formació del Govern.

Més negociacions entre ERC i JxCat

JxCat, per la seva banda, ha mostrat el seu malestar als republicans pel fet que aquests hagin prioritzat arribar a acords primer amb els anticapitalistes, tot i que aquests compten amb nou diputats i els postconvergents amb 32. A més, diputats com Joan Canadell ja han aclarit que a la seva formació hi ha parlamentaris "que no se senten d'esquerres" i que, per tant, no estan d'acord amb el pacte.

Amb aquesta primera investidura fallida, ERC i JxCat s'han emplaçat a seguir negociant i, de fet, ahir, tot i l'abstenció dels del Puigdemont, ja es va poder veure un acostament entre ambdues formacions. Així doncs, tot fa pensar que després de Setmana Santa els dos moviments aconseguiran un acord que eviti la repetició electoral. Ara bé, avui mateix la CUP ja ha advertit que considerarà "inassumible" qualsevol retallada en l'acord amb ERC.

 

Imatge principal: El regidor de Barcelona En Comú, Jordi Rabassa / ACN