Un dia després de la investidura fallida de Pere Aragonès i conscients que ara s'obre un període de negociació entre ERC i JxCat per tractar d'encaminar la situació, des de la CUP ja han advertit que "qualsevol retallada" en l'acord que van firmar amb els republicans seria "inassumible per a la CUP i també per al país".

Així s'ha expressat el diputat Xavier Pellicer en una entrevista al Planta Baixa de TV3, on ha recordat que l'acord entre ERC i la CUP és "absolutament de mínims". Preguntat sobre si els anticapitalistes formaran part de les futures negociacions per incloure JxCat a l'acord, no ho ha aclarit però ha advertit que "serem on faci falta".

Amb tot, no ha volgut entrar en cap hipòtesis sobre si el sentit del vot de la CUP canviaria perquè confien que l'acord es mantingui com està. El diputat ha dit que els interessa seguir negociant altres qüestions, que cal "desplegar de manera més profunda". I s'ha referit al model policial o al model de país.

Ara bé, Pellicer ja ha alertat que les tres formacions independentistes han d'entendre que "davant la triple crisi" que hi ha Catalunya "és necessària una posició per fer-hi front", la qual, ha dit, "queda clara" en l'acord amb ERC. Pellicer ha posat d'exemple els desnonaments o "la devastació econòmica que es produirà quan s'acabin els ERTO el mes de maig" per argumentar que no toleraran cap retallada a l'acord. "Sinó deixarem el país en una situació de misèria que no ens deixarà avançar enlloc", ha lamentat.

El futur rol de la CUP

El cupaire també ha recordat que l'objectiu de la seva formació és "enfocar la legislatura cap a un nou embat contra l'Estat" i que els "mínims de l'acord han d'estar completament assumits". Pellicer ha lamentat que republicans i postconvergents estiguin negociant sobre la taula de diàleg, ja que ha assegurat que això els "allunya" pel seu plantejament de fer un nou embat contra l'Estat. Cal recordar, però, que a l'acord entre republicans i cupaires hi ha establert donar dos anys de marge a la negociació amb l'Estat.

Sobre el paper que tindrà la CUP en aquesta legislatura i la possibilitat que arribin a formar part del nou Govern de la Generalitat, el parlamentari anticapitalista no s'ha mullat però ha insistit que la formació té una "total obertura a assumir els rols que siguin necessaris". Ha apuntat, a més, que aquest serà un tema que la militància debatrà arribat el moment.