Els comuns persisteixen i continuen insistint a ERC en formar un nou Govern d'esquerres. La presidenta del grup d'En Comú Podem, Jèssica Albiach, ha lamentat en el plenari d'aquest dimarts el "bloqueig" en què es troben Junts i els republicans davant el segon intent fracassat d'investidura de Pere Aragonès i ha advertit que repetir un pacte entre les dues formacions portarà a un executiu amb obsolescència programada.

En aquest sentit, Albiach ha assegurat que Junts ha tornat a "humiliar el candidat d'ERC" i els ha retret l'"espectacle lamentable" que estan protagonitzant les dues formacions, que, al seu entendre, estan "baixant al fang sense aturador".

Albiach ha animat Aragonès a mirar cap a l'esquerra i abandonar les lògiques de partit que "s'estan imposant a les lògiques del país". "Vostè s'entesta amb pactar amb un partit que no reconeix el seu lideratge i li vol imposar una bicefàlia. Començo a dubtar si volen ser socis o si volen ser al Govern com sigui. La seva motxilla ja està plena de retrets", ha replicat.

 

L'alternativa

D'aquesta manera, els comuns s'han tornat a oferir per formar un "govern alternatiu més plural" que defensi l’autogovern, que blindi la sanitat pública, que faci un salt en transició ecològica i en igualtat i que apliqui "polítiques d'esquerra".  "Podem construir una nova Generalitat republicana que es faci càrrec del moment decisiu que vivim i que pensi en les necessitats de la gent", ha clamat Albiach.

A més, la líder dels comuns ha dubtat que moltes de les propostes del pacte amb els cupaires es puguin aplicar si JxCat és al Govern. Per ella, doncs, no s'entendria "l'artefacte" que sortís d'un acord entre ERC i Junts, si Aragonès el que vol és un executiu d'esquerres.

Es manté el 'no'

Els comuns mantindran, doncs, el vot contrari a investir Aragonès perquè el candidat "no ha canviat la seva estratègia" i segueix buscant el suport de JxCat. Per la seva part, ERC ha insistit que, per ara, no hi ha contactes amb els d'Albiach i que no es preveu cap altre escenari que no passi per una aliança independentista.

Si es confirma que no hi ha cap canvi, Aragonès, sense els vots de Junts, no obtindrà avui més vots a favor que en contra en aquesta segona volta. D'aquesta manera, la investidura tornarà a fracassar i el Parlament haurà de triar un nou president o presidenta abans del 26 de maig, ja que el rellotge de dos mesos es va activar divendres passat, amb la primera votació.

Imatge principal: Jèssica Albiach durant la seva intervenció en la segona volta de la investidura de Pere Aragonès / ACN