Malestar a Junts. La incertesa sobre la sessió d'investidura del proper president de la Generalitat, que s'ha de celebrar divendres, és màxima. El candidat d'ERC, Pere Aragonès, té en principi el suport de la CUP, després del preacord entre els republicans i els anticapitalistes -pendent de la ratificació de les bases dels cupaires- però encara no s'ha garantit el de Junts, la formació determinant perquè surti endavant un nou Govern independentista. Un desacord que en les últimes hores no ha fet més que créixer.

L'entesa ERC-CUP ha provocat desconcert en sectors del partit de Carles Puigdemont i Laura Borràs. El número tres de la candidatura de Junts per Barcelona, Joan Canadell, expresident de la Cambra, ho ha palesat de totes totes amb una piulada en la qual es pregunta si "tothom ha llegit l'acord" entre ERC i la CUP, facilita un enllaç al document, i convida a opinar a la popular xarxa social sobre dues qüestions. "Agrairé comentaris sobre el si el model de país que voleu encaixa amb aquest pacte", assenyala Canadell. I afegeix: "I si creieu que va en línia del 1 d'octubre... i de fer efectiva la República".

Canadell TwitterLa piulada de Joan Canadell sobre el preacord ERC-CUP / Twitter

El diputat de Junts es desmarca d'aquesta manera del preacord entre republicans i cupaires i ironitza sobre la votació en arbre que celebraran les assemblees territorials de la CUP per validar o no l'entesa amb els d'Aragonès.

Model de país i conflicte amb l'Estat

En el capítol del model de país, el document recull propostes dels cupaires com la creació d'una banca pública, la remunicipalització de serveis essencials com el subministrament d'aigua, l'impuls d'una energètica pública o la no intrervenció de la Brimo en desnonaments -a més de la suspensió de les bales de foam-.

Quant al conflicte amb l'Estat, en el document es dona "cert marge" a la taula de diàleg fins al 2023 i s'hi expressa el compromís de preparar les condicions pel nou embat democràtic amb l’Estat, "preferentment un referèndum".

Precisament, els diputats de la CUP Dolors Sabaté i Carles Riera s'han reunit aquest dimecres a Brussel·les amb el president a l'exili, Carles Puigdemont.