La reforma del Codi Penal relacionada amb els delictes de rebel·lió i sedició continua sense ser una prioritat per al govern espanyol, malgrat que l'executiu de Pedro Sánchez es va comprometre a aprovar aquesta modificació l'any 2020, en el marc de les propostes del govern de coalició progressista. Dos anys després continua encallada, els partits independentistes asseguren que no hi ha cap proposta, i tampoc no s'abordarà a la taula de diàleg que es reunirà aquesta mateixa setmana amb l'objectiu, segons la part catalana, de desjudicialitzar la política i avançar en la resolució del conflicte polític acabant d'una vegada per totes amb la repressió contra el moviment independentista.

Aquest mateix dilluns la portaveu del PSC, Elia Tortolero, ha assegurat que el seu partit dona suport a reformar el delicte si existeix "consens", una excusa que està servint per anar posposant sine die aquesta iniciativa que sobretot abanderen els comuns. "Sempre hem dit que estem a favor de la reforma de la sedició. En el moment en el qual hi hagi un consens per part de diferents grups i que pugui continuar avançant, estic segura que el govern espanyol la portarà al Congrés i podrà tirar endavant", ha dit en roda de premsa.

 

Qui sí que abandera fermament aquesta reforma són els comuns, artífexs de la iniciativa. Aquest dilluns el portaveu dels comuns i diputat al Congrés Joan Mena ha urgit ERC i socialistes a pactar la reforma en la pròxima reunió de la taula de diàleg on els seus representants d'Unides Podem també participen: "Demanem explícitament a ERC i al PSC que surtin d'una vegada per totes de la zona de confort i acceptin una proposta que ells mateixos saben que és la millor per continuar avançant en la desjudicialització del conflicte", ha reblat.

Però malgrat aquestes crides que es repeteixen del PSC i comuns que els partits independentistes se sumin a la reforma de la sedició, aquests no veuen que s'estigui apostant per desencallar-ho. Aquest dilluns també la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha assegurat que no hi ha "sobre la taula" una proposta per part del govern espanyol per reformar el delicte de cara a la reunió de la taula de diàleg: "Se'n parla molt, però la proposta damunt la taula per part del govern espanyol no hi és", ha dit Vilalta, que ha insistit que la solució per l'independentisme ha de passar per l'amnistia

Des de Junts per Catalunya no s'han referit aquest dilluns a la reforma, però sí que han parlat una vegada més de la taula de diàleg que rebutgen perquè consideren que no és una "negociació real". El portaveu Josep Rius ha insistit així a donar per esgotada la taula i ha cridat la resta de forces independentistes a consensuar "una nova etapa basada en la confrontació democràtica que forci una negociació real" sobre l'autodeterminació. 

 

Ajornaments indefinits

La reforma del delicte de sedició ja porta més d'un any i mig de retard. L'anterior ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, es va comprometre a aprovar la reforma abans del 31 de desembre del 2020. Aquesta promesa no va arribar i al llarg del 2021 l'executiu espanyol va anar evitant posar data, si bé des del ministeri s'apuntava que arribaria més aviat que tard. Va ser a finals d'agost de l'any passat quan el ministre de Presidència, Félix Bolaños, va aparcar la reforma per l'any següent, un cop els presos polítics ja es trobaven en llibertat després que l'executiu acordés indultar-los. El 2022 va començar de nou evidenciant que aquesta reforma no entrava dins dels plans del govern espanyol, ja que no es va incloure en el full de ruta d'aquest any, ajornant de nou una mesura que podria beneficiar els exiliats polítics, però que no arriba mai.