La reforma del Codi Penal per als delictes de rebel·lió i sedició, així com per als delictes relacionats amb la llibertat d’expressió, han quedat novament fora dels plans del govern espanyol. Aquestes reformes podrien beneficiar els exiliats. Però, malgrat els seus compromisos, l’executiu central no ho ha incorporat en el pla normatiu anual, aprovat aquest dimarts pel Consell de Ministres. Com obliga la llei, és el full de ruta d’iniciatives legislatives de La Moncloa per a l’any que acaba de començar. Enguany compta amb 368 propostes normatives, com l’abolició de la prostitució. També n’han quedat exclosos altres compromisos, com una llei de la Corona.

Encara no és públic el document, però el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha sortit a presentar-lo en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. El ministre socialista i mà dreta de Pedro Sánchez ha explicat que el pla normatiu del 2022 contempla fins a 368 propostes, de les quals 92 són lleis (11 orgàniques i 81 ordinàries) i la resta són reial decrets llei. De la mateixa manera, 61 d’aquestes iniciatives estan vinculades amb el pla de recuperació i transformació i els compromisos adoptats amb Brussel·les.

 

Però en aquest pla no hi apareix la reforma del Codi Penal per als delictes de rebel·lió i sedició, ni per a delictes de llibertat d’expressió, com ara les injúries a la Corona. Tots aquests són compromisos del govern espanyol, com també una Llei de la Corona per a dotar la monarquia de transparència. Però Bolaños ha explicat que no estan recollits en el pla normatiu. Ho ha assenyalat recordant que el govern espanyol està centrat en la recuperació econòmica i l’avançament en drets i llibertats, i que per tant les “prioritats” són unes altres. El pla normatiu tampoc no incorpora la reforma del sistema de finançament, que no acaba de generar consens entre les diferents comunitats autònomes.

El full de ruta del govern espanyol per al 2022, en canvi, sí que contempla altres iniciatives importants, com l’abolició de la prostitució, a la qual es va comprometre Pedro Sánchez en el congrés del PSOE de València. Cal “acabar amb aquesta lacra”, ha defensat el ministre de la Presidència. També estan incorporades la llei d’habitatge, la llei contra el racisme, la llei d’atenció integral contra la violència de gènere, la reforma de la llei de transparència (per a regular els grups d’interès) o la reforma de la llei que regular l’avortament per a ampliar els drets de les dones.

Malgrat tot, Félix Bolaños ha defensat que, en la primera meitat de la legislatura, el govern espanyol ha complert amb els seus compromisos. “El balanç és molt positiu, però seguim. Queda una altra meitat i continuem amb la nostra agenda”, ha assegurat el ministre.

Triomfalisme

També ha fet un balanç molt triomfalista de la primera meitat de la legislatura la portaveu Isabel Rodríguez, que ha parlat d’una “segona transformació” d’Espanya gràcies als fons europeus i als plans de reforma del govern espanyol. “La primera va ser amb la incorporació d’Espanya a la Unió Europea, quan Espanya va canviar de la nit al dia. Ara, amb la fortalesa de les decisions i reformes i els fons europeus, promourem la segona gran transformació del nostre país”, ha defensat.