Sense una data clara per la trobada de la taula de diàleg aquesta setmana, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha instat a Junts per Catalunya a "complir" el pacte de govern i "col·laborar" amb la taula de diàleg. La consellera ha afirmat que el seu soci de govern ha de treballar en la taula de diàleg de "forma honesta o lleial", malgrat "escepticisme" que Junts ja ha expressat per aquesta. 

"D'això es tracta, de complir els acords", ha assenyalat Vilagrà en una entrevista a Catalunya Ràdio. La consellera ha recordat que "el primer punt" del Pla de Govern recull aquest compromís de la taula de diàleg entre governs. Vilagrà ha considerat que cal "aprofundir i creure en la negociació".

Es tracta d'una negació que confia que tiri endavant. Ha afirmat que confia que hi hagi "avanços significatius" a la carpeta de la "desjudicialització" del procés independentista. Tant és així que ha afirmat que hauria d'haver-hi "canvis normatius en el Tribunal de Comptes, en el Codi Penal, en qüestions concretes d'acusacions que s'han fet per mobilitzacions populars al carrer". En canvi, sobre la reforma del delicte de sedició ha explicat que encara "cal treballar-ho", però adverteix: "No és tant fàcil". En cas que la taula no doni fruits, aleshores s'obrirà "una altra etapa". No obstant això, Vilagrà creu que encara no s'ha arribat a aquest punt i que, per tant, cal aprofundir-hi.

Per altra banda, la consellera no ha concretat ni el dia ni l'hora en què es tornarà a trobar la taula. Encara que ha afirmat que per motius d'agenda "és possible" que se celebri dimecres o dijous. Sí que ha remarcat que tant el conseller Torrent, com ella mateixa, tornaran a seure a la taula, com ocasions anteriors. 

Junts no veu "marge" 

Mentre la consellera Vilagrà ha insistit avui a dir que cal lleialtat a la taula de diàleg, el diumenge passat Junts va tornar a tancar la porta a participar en la següent trobada. El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha remarcat que la formació considera que "no hi ha marge" perquè les coses canviïn prou per a sumar-se a la taula. "Uns enganyant i els altres reprimint, això no ha avançat", va sentenciar.

Turull va subratllar que la seva formació es nega a participar a cap "estratègia anestesiadora de l'independentisme" i tampoc que "divideixi més" el moviment. Per contra, va exposar que la seva formació enfocaria els esforços a "recomençar, a tornar a passar a l'acció" i a "recosir l'independentisme". El dirigent de Junts va apuntar al 1-O del 2022 com la data per "passar a l'acció" i va remarcar a Espanya "manen les togues" i no pas Pedro Sánchez. De manera que, per ara, no hi ha consens dins del Govern, un cop més.