El Ple del Congrés ha acordat aquest dijous tramitar la reforma del Codi Penal per despenalitzar les injúries a la Corona i l'ultratge a la bandera i els símbols nacionals. Així, la proposta ha tirat endavant malgrat el rebuig de PP, Vox i Ciutadans, que havien presentat textos alternatius per intentar frenar aquesta iniciativa amb esmenes a la totalitat. Aquestes tres iniciatives han estat tombades amb els vots del PSOE, Unidas Podemos, Más País i els partits nacionalistes i independentistes, que han facilitat així que la reforma impulsada en el Senat per ERC i Bildu iniciï la seva tramitació en el Congrés.

El PSOE diu que no és una excusa per "afronts a l'ordre constitucional"

Els partidaris de la reforma han subratllat que el Consell d'Europa i Nacions Unides han recomanat posar fi a aquests delictes a favor de la llibertat d'expressió. Per la seva part, la socialista Andrea Fernández ha indicat que "modificar aquests tipus penals no té per què generar indefensió" i que "sobreprotegir qualsevol institució pot fer malbé el dret a ser escoltat". En qualsevol cas, la dirigent socialista ha garantit que el seu grup no permetrà "que el subtext d'aquesta reforma es converteixi en un afront a l'ordre constitucional". Enrique Santiago, d'Unidas Podemos, ha assenyalat que la tipificació d'aquests delictes a Espanya causa "estupor" a Europa. "No crec que la monarquia sigui tan feble que necessiti aquest tipus especial reforçat", ha afegit. Actualment, qui calumniï o injuriï "el Rei, a la Reina o a qualsevol dels seus ascendents o descendents, a la Reina consort o al consort de la Reina, al Regent o a algun membre de la Regència, o al Príncep o a la Princesa d'Astúries, a l'exercici de les seves funcions o amb motiu o ocasió d'aquestes", serà castigat amb la pena de presó de sis mesos a dos anys "si la calúmnia o injúria fossin greus", i amb una "multa de sis a dotze mesos si no ho són".

La monarquia està "superprotegida" i ja és "inviolable"

Com Santiago, Jon Iñarritu, de Bildu, ha al·ludit a la doctrina del Tribunal Europeu de Drets Humans en aquesta matèria i ha posat èmfasi que aquests delictes són "obsolets" i serveixen per protegir a "una institució que ja està superprotegida perquè és inviolable i irresponsable en tots els seus actes", un aspecte en el qual també ha incidit la portaveu adjunta d'ERC, Carolina Telechea. Des de la CUP, Albert Botran ha denunciat que és "una vergonya democràtica" que hi hagi "cantants empresonats" per cançons contra els Borbons i també han recordat les causes contra Pablo Hasél o Valtònyc altres portaveus com Néstor Rego, del BNG. Per la seva part, tant el PP com Vox i Ciutadans han retret al PSOE que en ocasions anteriors rebutgés revisar aquests delictes i l'han acusat d'acceptar fer-ho ara per acontentar els seus socis independentistes.

Les propostes del PP, Vox i Cs

El PP ha proposat de deixar les lleis actuals tal com estan, fet que ha acaparat el suport de Vox i Cs. Per la seva banda, el diputat de Vox, José María Sánchez, ha titllat de "ximpleria" la reforma. En el seu text alternatiu, rebutjat per Ciutadans i que tampoc no ha sumat al PP, els de Santiago Abascal apostaven per pujar les penes per als delictes d'injúries o calúmnies, de manera que si aquestes són greus es penin amb entre un i tres anys de presó i multes d'entre 12 i 24 mesos. També volien elevar les previstes per al delicte d'ultratge a Espanya. El text alternatiu de Ciutadans, defensat pel seu portaveu adjunt, Edmundo Bal, plantejava modificar únicament l'article 490, de manera que les calúmnies o injúries al Rei o la seva família deixin de ser castigades amb presó i es penin només amb multes de 12 a 24 mesos si la calúmnia és greu o de sis a dotze mesos si no ho és. El PP ha optat per abstenir-se, mentre que Vox ha votat en contra.