El diari de Berlín Berliner Morgenpost s'ha plantejat obertament si la monarquia espanyola s'està enfonsant, en un reportatge on analitza els moviments de Felip VI per desmarcar-se dels casos de corrupció del seu pare, el rei emèrit Joan Carles I. "S'està ensorrant la monarquia espanyola? Com es volen salvar Felip i Letícia" titula el rotatiu. Segons la seva anàlisi, la família reial espanyola "està patint una tempesta inacabable d'escàndols" i això fa trontollar la corona. "No hi ha motius per relaxar-se: perquè les enquestes coincideixen que el suport a la monarquia està retrocedint, sobretot entre la generació espanyola més jove. I significativament la majoria dels joves espanyols volen una república en què el cap de l'Estat sigui escollit democràticament", afegeix. "Aquestes perspectives no són gens tranquil·litzadores per a la família reial espanyola a llarg termini. Felip i Letícia s'hauran d'esforçar més si volen recuperar l'antiga glòria que tenia la corona. Les relacions amoroses extramatrimonials, els luxosos viatges de caça i les maquinacions financeres de Joan Carles van provocar que la reputació de la monarquia s'enfonsés fins al punt més baix", recorda.

Berliner

"S'està ensorrant la monarquia espanyola? Com es volen salvar Felip i Letícia" titula Berliner Morgenpost

Berliner Morgenpost assegura que Joan Carles "no és l'únic problema" que té el rei d'Espanya. "El cunyat de Felip, Iñaki Urdangarin, també està causant enrenou: primer el 2018, quan va ser condemnat a gairebé sis anys de presó per un escàndol financer. Després perquè ha estat infidel a la seva dona, la princesa Cristina. Això s'ha sabut després que Urdangarin ha estat enxampat amb una altra dona. Urdangarin i la germana de Felip, Cristina, han segellat recentment la seva separació", apunta. També recorda que segons la Constitució, el rei és el "símbol de la unitat nacional", i que per això no és ben vist ni a Catalunya ni al País Basc. "Quan Felip VI visita aquestes comunitats, és rebut regularment amb esbroncades i xiulets", indica. Segons el diari, no obstant, tant Felip com Letícia han aconseguit fins ara "circumnavegar la majoria dels penya-segats". I veu un canvi en la reina. "Letícia, que en els primers anys al costat de Felip seguia semblant freda i rígida, ara és rebuda millor pel poble", assegura. I afegeix que tenen una agenda atapeïda de cara al públic, normalment per separat.

Un dels darrers viatges del rei d'Espanya va ser a Puerto Rico a finals del mes de gener, en una ronda americana. El rei Felip VI va aprofitar l'estada a l'illa per reivindicar el "model espanyol" de colonització d'Amèrica, cosa que va provocar somriures a Anglaterra tal com va reflectir la premsa d'aquell país. El monarca espanyol va presentar de forma idíl·lica la conquesta lloant el “model de presència d'Espanya a Amèrica”; un model en el qual "els nous territoris s'incorporaven a la Corona en situació d'igualtat amb els altres regnes". El Rei va reivindicar també Juan Ponce de León, conqueridor i primer governador de l'illa. El diari The Telegraph va recollir la notícia però va recordar que Felip VI va fer les declaracions després que indigenistes enderroquessin l'estàtua de Ponce de León coincidint amb la visita reial. En termes semblants es van expressar The Guardian i fins i tot el portal nord-americà Bloomberg, que destacaven l'enderroc de l'efígie.