La monarquia espanyola està en un greu risc, està perdent tota centralitat i té problemes amb el govern espanyol. Aquesta és l'opinió de l'excap de la Casa Reial Rafael Spottorno, que ha assegurat en un vídeo emès per La Sexta, que el rei Felip VI ha caigut en la "irrellevància" i aquesta situació "és el principi de la fi". Spottorno denuncia un "progressiu arraconament de la Corona en la irrellevància" i considera que és una situació que només el govern de Pedro Sánchez podria "corregir". "Resulta irrellevant, perquè fa poc, viatja poc i es mou poc pel món. I al final al ciutadà li apareix la pregunta. Bé, i tot això [de la monarquia] per a què? Perquè en tenir tanta cura per no extralimitar-se en res i no rebre un copet al cap per part del govern, un acaba sent irrellevant i això és el principi de la fi", ha insistit.

A parer de l'excap de la Casa Reial, Felip VI podria estar "millor utilitzat" per l'Estat, per les "qualitats" que suposadament té de "capacitat de feina, bon sentit comú i sobrietat fins i tot en les formes, en contrast amb el seu antecessor [Joan Carles I], que no és mala cosa". Spottorno no parla, en canvi, dels ponts que va dinamitar Felip VI amb el seu discurs del 3 d'octubre del 2017, on va cridar les institucions espanyoles a reaccionar contra el referèndum de l'1-O, cosa que encara ara li impedeix celebrar actes de la seva Fundació a Girona.

 

 

En els últims dies s'han produït diversos fets que han mostrat situacions políticament molt estranyes relacionades amb la monarquia espanyola. El primer va ser la visita del rei fugat, Joan Carles I, a Sanxenxo, a finals de maig, que es va interpretar com un intent del rei emèrit de rehabilitar la seva imatge. Després que la Justícia espanyola va desactivar les 3 investigacions que collaven Joan Carles per comissions irregulars, i només queda la denúncia que va presentar Corina Larsen, la Zarzuela va preparar una estudiada rehabilitació social del rei emèrit per etapes, per tal que la població espanyola ho assimili. El desplegament televisiu en aquesta primera etapa va ser massiu, i s'hi van usar tota mena de tècniques sensibleres. Joan Carles va arribar cap a les 19:15 de la tarda a l'aeroport de Vigo en un jet privat procedent d'Abu Dhabi, i va ser rebut per la infanta Elena. Des d'allà es va traslladar a la localitat de Sanxenxo, per hostatjar-se a casa de l'empresari Pedro Campos. Preguntat per la premsa per si donaria explicacions, l'exmonarca va respondre "quines explicacions?" i va esclafir a riure.

Pocs dies després, el cap de setmana passat va aparèixer Felip VI fent-se una fotografia amb els diputats del partit ultra Vox Alberto Asarta i Mireia Borrás, que després la van difondre a la xarxa. L'escena es va produir a Osca coincidint amb la celebració del dia de les Forces Armades. I va confirmar l'excepcionalitat espanyola amb l'extrema dreta. La fotografia hauria estat impensable a França o Alemanya perquè els caps d'Estat i de govern, Emmanuel Macron i Olaf Scholz, hi farien cinturó sanitari. 

Spottorno també comenta en el vídeo la situació de Joan Carles I després de la visita a Sanxenxo, i surt en defensa d'ell. Nega que l'emèrit tingui obligació de donar explicacions, i discrepa en aquest sentit de l'executiu espanyol. "La portaveu del govern ha dit que ell ha de donar explicacions. Només es pot entendre com un intent de considerar culpable a qui els tribunals o la Fiscalia han considerat innocent", argumenta.