Centenars de persones s'han manifestat aquest dissabte a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona en el primer aniversari de l'empresonament del raper Pablo Hasél. Sota el lema 'Tombem les lleis repressives', la Plataforma Antirepressiva de Ponent ha convocat aquestes accions per exigir la llibertat de les persones encausades en el marc de les lleis que afecten la llibertat d'expressió i de manifestació, com ara el mateix raper o les represaliades arran de les protestes postsentència. A Barcelona, la manifestació s'ha dut a terme a partir de les 19 h als Jardinets de Gràcia. Després d'un inici accidentat, els assistents han pogut emprendre la marxa pel Passeig de Gràcia en direcció mar i han trencat pel Consell de Cent. La protesta ha passat pel davant de la conselleria d'Interior i no hi ha hagut cap incident.

 

manifestacion pablo hasel barcelona - carlos baglietto

Manifestació amb forta presència policial / Carlos Baglietto

Mossos d'Esquadra

L'inici de la manifestació a Barcelona ha estat marcada per una forta presència policial. Segons alguns testimonis, els Mossos d'Esquadra haurien identificat un grup d'assistents que portaven una pancarta i haurien bloquejat els accessos als Jardinets. Minuts després, però, el grup d'unes 130 persones han pogut emprendre la marxa. La manifestació ha passat per davant la conselleria d'Interior i, després d'acostar-se a l'Arc de Triomf, han arribat davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), on han cridat consignes contra la policia i la repressió de la llibertat d'expressió. No hi ha hagut cap incident.

 

Manifestacion pablo hasel barcelona 19 09 22 - carlos bagliettoEls mossos encerclen un grup de manifestants que portaven una pancarta / Carlos Baglietto

Un any a la presó

La mobilització d'aquest dissabte s'emmarca en el primer aniversari de l'empresonament de Hasél, i s'afegeix a altres accions de la setmana. Dimecres un centenar de persones ja va protestar davant del Rectorat de la Universitat de Lleida, formant una cadena humana. L'acte també va servir per presentar la Plataforma Antirepresiva de Ponent, que vol coordinar els prop d'un centenar de casos de persones represaliades d'arreu de la demarcació de Lleida arran de protestes postsentència, per l'empresonament de Hasél o el tall de la Jonquera, entre altres. Pablo Hasél va complir aquest dimecres un any a la presó, després de ser detingut pels Mossos el 16 de febrer de 2021 al Rectorat de la Universitat de Lleida (UdL) i traslladat per ordre judicial al Centre Penitenciari de Ponent. En una entrevista a l'ACN, Hasel explica que ha renunciat al programa de tractament penitenciari perquè l'únic que busca és el penediment, "l'objectiu de la repressió", diu. Per això remarca que no vol trair els seus principis ni la causa per un indult i considera "intolerable" que en una presó gestionada per la Generalitat se li vulgui fer "una rentada de cervell". El raper lleidatà també ha criticat la "falsedat" de membres d'ERC i JxCat que l'han visitat i l'immobilisme d'Unides Podem contra la repressió.