Ha passat quatre llargs anys a l'exili, però finalment el raper Valtònyc ha aconseguit derrotar a Espanya. La Fiscalia belga ha anunciat que no recorrerà la sentència que ha dictat aquest dimarts passat el Tribunal d'Apel·lació de Gant (Bèlgica) que denega l'extradició del raper mallorquí Josep Miquel Arenas (Valtònyc), de manera que l'euroordre per la qual l'estat espanyol el reclama queda definitivament arxivada. "El fiscal ha decidit no recórrer", ha comunicat la Fiscalia. Així és com s'acaba la batalla judicial del cantant a Bèlgica, després de quatre anys a l'exili per les lletres d'unes cançons. Valtònyc ha volgut agrair i reconèixer a tota la gent que ha col·laborat solidàriament amb el grup de suport Free Valtònyc per fer front a les despeses judicials: "Gràcies per no deixar-me sol en aquests quatre anys d'exili". El raper ha agraït especialment la solidaritat i la feina feta per diverses entitats: l'Associació Catalana pels Drets Civils, el Consell per la República, la campanya per la llibertat d'expressió No Callarem, el moviment de suport a l'exconsellera cupaire Free Anna Gabriel, la botiga musical Propaganda pel Fet i el festival el Tingladu.

 

Després de la decisió que la justícia belga ha pres aquest dimarts passat, la Fiscalia tenia un dia per presentar recurs. En cas de no fer-ho, la sentència seria ferma. I així ha estat. El Ministeri Públic belga va comunicar aquella mateixa tarda que no recorreria la sentència dictada pel Tribunal d'Apel·lació de Gant: "El fiscal ha decidit no recórrer". Així doncs, la sentència és ferma i l'euroordre d'extradició contra Valtònyc queda arxivada definitivament. Quedi clar, però, que el raper probablement encara no podrà tornar a casa seva. Per tornar a l'estat espanyol, és molt possible que hagi d'esperar que el delicte prescrigui. En qualsevol cas, la batalla judicial a Bèlgica ha acabat i pot viatjar lliurement per la resta de la Unió Europea.

La justícia espanyola va condemnar el cantant mallorquí a tres anys i mig de presó per enaltiment del terrorisme, injúries a la Corona i amenaces a l'estat espanyol el 2018. Quatre anys més tard, arriba la quarta resolució a favor de Valtònyc. En les tres ocasions anteriors (tribunals de Primera Instància, Apel·lació i Cassació) es va denegar la petició d'extradició del cantant a les autoritats judicials espanyoles, rebutjant qualsevol dels tres delictes esmentats. Durant el procés es van produir dos fets rellevants: per una banda, es va emetre una consulta al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) perquè l'estat espanyol pretenia jutjar-lo amb una llei posterior als fets; per una altra, Bèlgica va erradicar les injúries a la Corona, una llei de l'any 1847 del seu codi penal. Per la seva banda, l'estat espanyol ha recorregut totes les sentències del cas Valtònyc, provocant que aquest dilluns el Tribunal d'Apel·lació hagi hagut de tornar a respondre a la petició d'extradició. Aquest cop, però, Espanya ha viscut la seva derrota final.