El Senat ha avalat aquest dimecres, amb els vots del PSOE, la presa en consideració de la proposta d’ERC i Bildu de reformar el Codi Penal per despenalitzar les injúries a la Corona i els ultratges a Espanya. Després de superar aquesta votació la iniciativa passarà al Congrés per ser debatuda. Tot i que durant el debat al Senat els socialistes s'han mostrat crítics amb la proposta, els senadors del PSOE han acabat votant a favor junt amb ERC, Bildu, Junts, PNB i Esquerra Confederal la qual cosa ha sumat 145 vots enfront dels 111 en contra de PP i Vox.

La iniciativa, que recorda, entre d’altres, els casos del raper Valtònyc o les persecució contra la CUP i Arran per cremar fotos del rei, apel·la a la llibertat d’expressió com a dret fonamental que una democràcia moderna ha de garantir. “L’Estat espanyol ha de superar aquestes censures que tipifiquen com a delictes la crema de banderes o la injúria a la Corona des d’un concepte de sacralització de la imatge del rei i de la seva família”, adverteix la proposta.

 

El text té un únic article de modificació del Codi Penal per suprimir l’apartat 3 de l’article 490 -referit a les injúries i calumnies al Rei i la seva família, amb penes de presó de sis mesos a dos anys- i els articles 491 -on es fixen penes de multa de quatre a 24 mesos per injúries a la Corona-, i el 543, -sobre ofenses i ultratges a Espanya i els seus símbols amb multes de sis a dotze mesos-.

Els socialistes han votat a favor de la proposició de llei després que aquest matí el senador socialista Artemi Vicent Rallo ha carregat contra la proposta assegurant que l’objectiu d’ERC i Bildu era eliminar la Corona. Vicent ha criticat que el debat se situés en plena polèmica pel viatge del rei emèrit Joan Carles I a Espanya. “Els socialistes mantindrem el nostre compromís amb el pacte constituent de 1978 i defensarem sense reserves les institucions constitucional, totes”, ha assegurat el senador.

En nom d’ERC ha defensat la iniciativa la senadora Laura Castel que ha demanat “prendre exemple” d’altres països de llarga tradició democràtica com Estats Units.