Un document  de 170 pàgines, amb més de 500 mesures, que també recull la "feina feta" des del Govern de la Generalitat, i amb el focus posat sobre el referèndum acordat amb l'estat, el finançament singular i la defensa de la llengua catalana. Així és el programa electoral d'Esquerra Republicana amb el qual el partit liderat pel president Pere Aragonès es presenta a les eleccions del pròxim 12 de maig. Les encarregades de presentar-lo han estat la secretària general adjunta, Marta Vilalta, que repeteix com a número 1 de la candidatura dels republicans per Lleida, i la portaveu al Senat, Sara Bailac. ERC, que s'ha reivindicat com el partit de les propostes en aquesta precampanya electoral, acusant la resta de formacions de no tenir-ne, és el primer partit que presenta el seu programa per a les pròximes eleccions. 

🗳️ Eleccions a Catalunya 2024: enquestes, candidats, vot per correu, llistes i calendari
 

 

 

Des que Aragonès va avançar les eleccions, el seu Govern i ell mateix han anat llançant propostes com la del finançament singular per a Catalunya, el referèndum pactat amb l'Estat —detallant algunes de les seves característiques, com ara la pregunta— o la creació d'una conselleria per a la llengua catalana, que passa per un moment delicat marcat pel descens de l'ús social. Aquestes es veuen reflectides en el seu programa, acompanyat per un decàleg amb les principals propostes, dividit amb sis grans blocs. "Totes elles tenen una proposta destacada, recullen les principals fites del govern republicà i trenquen amb el marc autonòmic plantejant l'horitzó republicà", ha afegit Bailac. 

El referèndum, una "defensa històrica" del partit 

La proposta que obre el programa electoral d'Esquerra Republicana és la d'un referèndum pactat amb l'Estat, seguint la línia del que han anat defensant durant la passada legislatura. "El compromís d’Esquerra Republicana és treballar, en els espais de negociació, una proposta que reculli l’ampli consens social de Catalunya al voltant de l'exercici del dret a l’autodeterminació i construir un acord que estableixi el procediment perquè la ciutadania de Catalunya voti de nou sobre la independència del país", recull el document. Marta Vilalta ha subratllat la "feina feta" pel seu partit en aquest sentit: "No és una proposta que surt ara per art de màgia, sinó que és una defensa històrica d'Esquerra per l'exercici de l'autodeterminació".

Un dels altres elements que guanya pes en el programa electoral d'Esquerra és la lluita contra el racisme i com a proposta destacada en aquest sentit situen aconseguir la transferència en matèria d'immigració. Aquest va ser un tema que es va posar sobre la taula després que Junts pactés amb el PSOE la delegació de les competències, reclamant poder expulsar els migrants multireincidents de Catalunya, una proposta que va censurar ERC. Ara, el partit insisteix en el seu programa que aquestes competències "han de permetre fer més i millors polítiques públiques per garantir la cohesió social, els drets humans i la construcció nacional del país". En la mateixa línia, els d'Aragonès porten al seu "compromís republicà" la lluita contra l'extrema dreta, considerant que combatent-la es pot arribar a una "veritable democràcia avançada i consolidada, instant el conjunt de forces polítiques a fer de l’antifeixisme una lluita compartida més com a símbol de la defensa dels drets humans, combatent la desinformació i arraconant els discursos d’odi". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!