Intercanvi de retrets pel finançament singular. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha preguntat al líder del PSC i candidat a les eleccions del 12-M, Salvador Illa, per què prefereix "el cafè aigualit i descafeïnat per a tothom" enfront de la seva darrera proposta. Tot plegat després que el Govern presentés la seva oferta de finançament autonòmic perquè Catalunya recapti el 100% dels seus impostos per tenir la clau de la caixa d'uns 52.000 milions d'euros anuals, el doble que amb el model actual. Salvador Illa, que aquest cap de setmana va defensar que ell és "l'únic" candidat que com a president podria aconseguir un finançament "just i efectiu" per a Catalunya, ja ha tancat la porta a la proposta d'Aragonès.

Aquest dilluns, durant una conferència al Col·legi d'Economistes sobre els reptes econòmics i la mateixa proposta d'Aragonès, el cap del Govern ha defensat que el finançament singular és "qüestió de justícia" i una "obligació". Així mateix, Aragonès ha replicat als socialistes que acabar amb el dèficit fiscal no és "cap privilegi", com havia argumentat Salvador Illa. "Per què els sembla bé mantenir-lo? Per què no podem administrar els nostres recursos com sí que fan al País Basc i Navarra?", ha preguntat el president interpel·lant directament el PSC. Un cop més, Aragonès ha preguntat a Illa per què prefereix una proposta de finançament autonòmic menys exigent que està més pensada per "no molestar" la popular Isabel Díaz Ayuso o el baró socialista Emiliano García-Page.

El cap del Govern ha insistit que Catalunya té ara la possibilitat d'obtenir tots els recursos que el país genera, i destinar-los a hospitals, escoles i habitatge públic. En canvi, ha criticat que Illa es conformi amb "millores petites", una estratègia que evita que el país pugui avançar tot el que podria: "Cal garantir el finançament singular, i és aquest Govern el que ho pot fer", ha asseverat Aragonès, enfront de l'opció que el PSC encapçali l'executiu després de les eleccions del 12 de maig.

La diferència amb el 2012

En contrast amb l'any 2012, Pere Aragonès ha remarcat la necessitat d'aprofitar "l'oportunitat" de la legislatura espanyola actual, ja que el govern de PSOE i Sumar està assegut ara en una taula de diàleg amb el Govern on es pot abordar el finançament singular. Tal com ha remarcat, en canvi, la proposta d'Artur Mas del 2012 per acabar amb el dèficit fiscal no era possible perquè a la Moncloa hi havia el PP amb un Mariano Rajoy que es negava a estudiar aquesta via. Si bé ERC i PSOE van pactar aparcar la taula de diàleg fins després de les eleccions, la Generalitat confia que el finançament singular es puguin tractar en les comissions bilaterals d'economia i finances, encara actives, així com en les negociacions entre republicans i socialistes.