El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha plantejat crear una conselleria específica de llengua catalana si és reelegit. D'aquesta manera, el candidat d'Esquerra Republicana a les eleccions al Parlament del 12 de maig creu que cal incorporar aquest nou departament al Govern davant la "preocupació que hi ha al país per l'ús social de la llengua". El republicà ha defensat que hi hagi un conseller a la taula del Consell Executiu treballant per a l'objectiu de revertir la davallada del català. Aragonès ha llançat aquesta promesa electoral des del Palau d'Anglesola (Pla d'Urgell), on ha visitat l'escola Arnau Berenguer, estrenada fa pocs dies. Segons el cap de l'executiu, la creació d'una conselleria per a la llengua catalana ha de ser un "repte que s'ha de situar al màxim nivell", donat que el català és "el nervi de la nació" i s'ha de seguir apostant per aquest com a "factor de cohesió social".

🗳️ Eleccions a Catalunya 2024: calendari, candidats i tota la informació

Més enllà de la defensa d'un nou departament, Pere Aragonès ha fet bandera del "compromís" per la llengua del seu Govern. En aquest sentit, ha volgut treure pit de la "recuperació de l'aposta per l'audiovisual català", la "defensa" del català a les escoles o "el reforç" de la llengua als mitjans públics. A més, el president de la Generalitat ha remarcat el fet de "poder garantir l'accés als serveis públics en català", amb l'impuls de cursos específics per a sanitaris. De fet, Aragonès ha indicat que això es podria estendre a altres sectors.

 

Aragonès respon a les crítiques a la seva proposta de referèndum pactat amb l'Estat

El dimarts, el president Aragonès va presentar la proposta de referèndum pactat amb l'Estat a través de l'article 92 de la Constitució espanyola. Aquest plantejament arribava després d'haver sol·licitat un informe a l'Institut d'Estudis de l'Autogovern, que dirigeix el jurista Joan Ridao. La majoria dels grups de l'oposició han acusat el republicà d'"electoralisme" i fins i tot alguns han portat l'anunci fet pel president a la Junta Electoral per haver infringit la "neutralitat" d'aquest període. Des de l'independentisme, la candidata de la CUP a la presidència de la Generalitat, Laia Estrada, ha carregat contra el plantejament d'ERC en una entrevista al 'Cafè d'Idees' de La 2 i Ràdio 4. A parer de l'anticapitalista, el plantejament del president condueix Catalunya a "una dècada enrere". "Fa 10 anys, Jordi Turull, Marta Rovira i Joan Herrera feien la mateixa proposta, agafant un altre article, el 150.2, i la van portar a Madrid. Al Congrés es va perdre la votació i és el que passaria també ara", ha afegit Estrada. A més, els cupaires no ho veuen viable perquè "l'Estat no reconeix el dret a l'autodeterminació dels catalans": "Ens han dit que no per activa i passiva. Les lliçons que hem d'extreure de tots els anys de procés són que l'Estat només s'avindrà al dret a l'autodeterminació quan no hi tingui més remei".

Davant aquests retrets, Aragonès ha exposat que la proposta serveix per "avançar": "Això no vol dir només convocar el referèndum, també significa guanyar-lo i aplicar el resultat". A més, el govern espanyol ja hi ha tancat la porta, però el president de la Generalitat manté que seguirà "defensant la independència de Catalunya" i ha volgut recordar que "sempre que s'ha dit que no a les propostes, s'ha insistit i al final hem aconseguit respostes favorables com en el cas del traspàs de Rodalies, l'ingrés mínim vital o la llei d'amnistia". "Volem saber quina és la proposta del PSOE", ha indicat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!