La moció de censura que va plantejar Santiago Abascal contra el govern de Pedro Sánchez va prenent forma, tot i que encarar no està confirmat qui la liderarà. Des d'un principi el líder d'ultradreta s'ha autodescartat, ja que l'últim cop que va intentar quelcom similar, en els moments més durs de la pandèmia del coronavirus, la jugada li va sortir al revés i en lloc de desallotjar al president del govern espanyol de la Moncloa, el va arribar a reforçar. Per això, durant les últimes setmanes d'ençà que va anunciar aquesta moció pels pactes entre l'Executiu i partits independentistes per la reforma del Codi Penal, ha buscat un candidat alternatiu. Aquest semblava ser Ramón Tamames, exlíder del Partit Comunista Espanyol, però encara no s'ha decidit. Per això, mentre aquest reflexiona i esbomba que s'ha reunit amb Alberto Núñez Feijoó (que sempre s'ha mostrat contrari a la moció) i que li agradaria convidar a dinar a Pedro Sánchez, Abascal revisa la llista de candidats alternatius per si finalment Tamames, que aquest 2023 fa 90 anys,  queda descartat. 

Mentre reflexiona, Tamames s'ha passejat pels mitjans de comunicació i aquest tour mentre s'acabaven de pactar els serrells de la seva candidatura ha fet que Vox ja no ho tingui tan clar amb l'economista i ara asseguren que encara estan decidint si és el candidat perfecte per una moció que van anunciar fa gairebé dos mesos i que encara no s'ha materialitzat. Sigui com sigui, aquest dimecres Tamames es reunirà amb el partit, sense que aquest hagi aclarit quins són els terminis a partir d'ara si l'ex del PCE acaba sent el seu candidat. A banda de Vox, qui també reclamava al PP una moció de censura era Inés Arrimadas, que llavors encara era líder de Ciutadans, però el gallec va ignorar les seves peticions, conscient que era molt difícil que amb les actuals majories parlamentaries aquesta pugui ser efectiva. 

Tamames va per lliure mentre Vox cerca altres noms 

El problema que troben els ultres en Tamames és que ell prefereix anar per lliure, cosa que es veu amb reticències a la formació d'Abascal arran del cas de la seva exlíder Macarena Olona. Per exemple, en una entrevista va assegurar que volia convidar a casa seva a dinar o sopar a Pedro Sánchez abans de la seva intervenció al Congrés, que, segons ha assegurat també, prepara per lliure, amb independència dels posicionaments de Vox, mentre que els de Santiago Abascal asseguren que hi estan treballant junts. Amb tot, l'experiència del fracàs de la seva primera moció, els ha servit per entendre que no és del tot dolent buscar una persona aliena a Vox i un dels seus dirigents, Iván Espinosa de los Monteros, l'ha defensat de les crítiques, no només pel seu passat com a polític sinó també per la seva edat: "No sé en quin moment Espanya ha passat de ser un país que respectava els seus avis a menysprear-los", insistint que poques persones estan tan ben preparades com Tamames per liderar la moció. 

 

 La discreció no és el punt fort del possible candidat de Vox a la moció de censura, que també va revelar que havia convidat a Feijóo a dinar a casa seva. Aquesta trobada es va produir, Tamames l'ha definida com "un dinar d'amics, sense intencions polítiques", però el va insistir perquè dones suport a la iniciativa, encara que aquesta no tingués prou vots a favor per tirar endavant. Aquesta petició no va donar els seus fruits, ja que el gallec es va mantenir ferm en la seva posició d'abstenir-se. Des del PP han confirmat la reunió, però posant el focus en què llavors, l'amfitrió encara no sonava com a candidat.