L'exdirigent del PCE i fundador d'Izquierda Unida, l'economista Ramón Tamames, qui actualment prepara la seva intervenció com a candidat en una moció de censura contra Pedro Sánchez, tot i que encara no ha confirmat a Vox la seva acceptació, ha assegurat que té pensat convidar a sopar o a menjar a casa seva al president del govern espanyol abans de la sessió parlamentària. "Penso convidar-li a sopar o a menjar a casa, per conèixer-nos abans de la sessió. Em sembla que és el normal en persones civilitzades, i el president ho és, indubtablement", ha explicat Tamames en una entrevista aquest diumenge a EFE. Amb tot, l'economista ha subratllat que la decisió encara no està presa, però es reunirà aquest dimarts amb el president de Vox, Santiago Abascal, i d'aquesta trobada espera "tenir ja la llum per decidir el sí o el no" de la seva candidatura a la presidència del govern espanyol. 

Contradiccions amb Vox

Tamames, que es planteja presentar-se com a candidat de Vox per substituir Sánchez, discrepa en alguns punts amb el líder de la formació ultra, ja que Tamames considera que Sánchez si és un president legítim perquè va ser triat "constitucionalment, per més de 175 diputats". En un altre dels punts amb els quals es contradiu amb Vox és que considera que l'estat autonòmic "ja és per sempre", en contra de l'aspiració de Vox, encara que reconeix que amb la descentralització competencial en la Constitució "ens vam passar una mica de rosca". "Veig en Vox una adhesió a la Constitució, a la monarquia parlamentària, a la unitat d'Espanya, gairebé per sobre de tot, i en aquests factors coincidim plenament, encara que a vegades no en la forma", ha resumit. En altres punts sí que està en sintonia amb Abascal, i és que ambdós consideren que existeix "l'intent des de l'executiu de dominar al poder judicial i al legislatiu". 

Precisament, sobre totes aquestes qüestions està redactant aquests dies el seu discurs, pel qual està buscant "el to, la cadència, l'itinerari" i que està embastant "a poc a poc: es fan les peces i es van ajuntant, i al final cal introduir inputs no previstos inicialment", ha exposat el catedràtic d'Estructura Econòmica. Sobre la moció de censura, no descarta que els diputats del PP o de Ciutadans se sumin als de Vox, però ha afirmat que "no farà de manera prèvia proselitisme en aquest sentit". En aquest sentit, ha aclarit que "només em pronunciaria en la hipòtesi que arribés aquesta ocasió". 

Gran coalició o majoria absoluta "ben portada"

Sobre el creixent distanciament entre blocs que s'està produint actualment, Tamames ha reconegut que "hi ha odi", però ha deixat aquesta valoració per altres professionals "caldria preguntar-l'hi a sociòlegs, psicòlegs i antropòlegs". L'exdirigent del PCE ha manifestat que li agradaria una gran coalició dels principals partits "per resoldre conjuntament els no pocs problemes que tenim ara i que es podrien resoldre". A més, per tal d'aconseguir limitar l'odi, considera que "només cabria o bé una gran coalició o bé una majoria absoluta ben manejada del PSOE o del PP". 

Davant del qüestionament sobre si la seva moció de censura seria contrària a aquest plantejament, ha reconegut que "pot ser,  i alguns diuen que no està bé en un cicle electoral de locals i autonòmiques i poc després generals: no discutiré això". En qualsevol cas, es mostra convençut que "un repàs als problemes del país en una moció de censura mai ve malament" i que pot ser "un succés important" en la seva vida, en la qual, confessa, ha tingut "dos mestres": el també economista Juan Velarde, mort aquesta setmana, pel que està "molt afectat", i el seu "amic" Pío Baroja. Sobre la seva edat, va fer 89 anys el mes de novembre, ha preferit no posar-se "medalles de vitalista", però adverteix que "fins al moment la parca m'ha respectat i espero que ho continuï fent una temporada".