L’expresident del govern espanyol, Mariano Rajoy, i l’exministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, estaven al cas de les activitats del comissari José Manuel Villarejo, a la presó des del 2017 i investigat en diverses causes per l’Audiència Nacional. Converses telefòniques entre l’exsecretari d’Estat de Seguretat Francisco Martínez i l’exdirector adjunt operatiu (DAO) del Cos Nacional de la Policia Eugenio Pino incorporades al sumari del cas Kitchen ho demostren. Tots dos estan imputats en la causa que investiga l’espionatge a l’extresorer del PP, Luis Bárcenas, per part de la cúpula policial.

Les converses estretes del mòbil que li va ser requisat a l’exnúmero dos d’Interior el 14 de març passat avalen que Rajoy sabia de les activitats de Villarejo, segons informa El Independiente.  No és la primera vegada que l’expresident surt esquitxat en aquesta trama. Un dels principals imputats en l'operació Kitchen, el comissari en cap Enrique García Castaño, va confessar al jutge el març del 2019 que l'excomissari informava l'aleshores president sobre les seves investigacions. 

francisco martinez esquerra kitchen interior esquerra efe

Francisco Martínez, exnúmero dos d'Interior i imputat pel cas Kitchen / Efe

"Ell abans tenia Rajoy"

A l’informe sobre el contingut del mòbil fet per la unitat d’Afers Interns del Cos Nacional de la Policia es recull un intercanvi de missatges amb data 12 de desembre del 2018 en el que Pino parla de Villarejo amb Francisco Martínez i afirma: “Ell abans tenia Rajoy ¿i ara? Doncs tira de tothom”. L’exnúmero dos d’Interior contesta: “La dona està demanant la fiança?”.  En aquell dia Villarejo es trobava ja a la presó des de feia més d’un any, i el xofer de Bárcenas estava citat a declarar per l’espionatge a l’extresorer.

L’informe recull un munt de missatges que revelen l’interès de Martínez per tenir controlat Villarejo, fins i tot abans de ser detingut.  Segons la investigació policial, l’exnúmero dos d’Interior tenia coneixement de la “directa vinculació de Villarejo amb responsables polítics i/o ministerials i la pressió que aquest ha exercit a aquests responsables”.  Aquesta preocupació la va traslladar al llavors director de Comunicació del ministeri quan va assegurar que “Zoido=Cospedal sigui el salvapàtries té collons!!! No fa falta que et recordi qui va posar Villarejo en escena, no? (...) Si vols, algun dia t’explico qui donava instruccions sobre cuidar Villa... i en quins termes”.

Dos dies després de la detenció de Villarejo Martínez traslladava la seva preocupació sobre aquest fet i en conversa amb el seu successor en el càrrec: “Pot ser demolidor si no és encapsulat”. L’endemà, el llavors secretari d’Estat li contesta:  "Totalment d'acord, aquest és l'objectiu i del que volia conèixer la teva opinió. Quan pugui (parlo amb el ministre) et crido i busquem un moment", va contestar José Antonio Nieto.