El judici al procés fa bullir la sang al flanc independentista. Més encara en constatar la indiferència o la burla que professen determinats dirigents polítics catalans. Aquest dimecres al Parlament, els interrogatoris al Suprem s'han colat, de ple, a la sessió de control al president de la Generalitat. 

Acabades les declaracions dels 12 encausats, Quim Torra ha volgut agrair "a tots els grups parlamentaris que han anat al judici", aquestes setmanes, a donar-los suport. Concretament, diputats de Junts per Catalunya, ERC, la CUP i els comuns, a més de la majoria de membres del Govern. Tots ells, per cert, lluïen avui camisa blanca -una imatge icònica de Jordi Cuixart- en solidaritat amb els processats. I dit això, ha vingut el dard contra PSC, Cs i el PP. "Sincerament, els grups que no heu anat a cap sessió del judici, quan estan jutjant a companys vostres, us hauria de caure la cara de vergonya, de no haver anat ni tan sols a escoltar-los; estaven defensant el vostre Parlament", ha cridat visiblement encès.

Ets un bèstia

Des de la bancada del PP no han paït bé l'esbroncada de Torra. A més de gesticular ostensiblement, alçant el braç fent al president el senyal d'abaixar el to, des dels escons populars han llançat -el verb que tant agrada a la fiscalia- un "ets un bèstia". 

En canvi, l'estil Cs ha estat el de sempre, mofar-se de les paraules del president, quan aquest ha posat en valor "l'al·legat històric de Cuixart" durant la declaració d'ahir. I Torra ha tornat a esclatar: "senyora Arrimadas, no se'n rigui més". 

Desafia a Iceta a presentar una moció de censura

La campanya és a tocar i així es respira a l'ambient del Parlament. La majoria d'intervencions han tingut flaira de míting. Miquel Iceta ha atacat Torra amb els pressupostos, recordant-li que si no aconsegueix aprovar-los té dues sortides, convocar eleccions com Pedro Sánchez o sotmetre's a una qüestió de confiança com va fer Puigdemont quan la CUP va tombar els comptes de Junqueras. El líder del PSC ha sentenciat que "si no pensa governar, deixi-ho córrer".

Torra li ha replicat amb contundència. "No farem un Pedro Sánchez, no portarem al Parlament uns pressupostos sense haver-los negociat amb ningú només per fer xantatge". I ha tornat com un boomerang la petició de dimissió d'Iceta, convidant-lo, si vol, a presentar-li una moció de censura i fer-lo fora, si pot, amb el suport de Cs i el PP, "els socis del 155". 

Els comuns han demanat als independentistes col·laboració per evitar que després de les eleccions generals del 28-A governi a Espanya el tripartit de dretes PP-Cs-VOX. En aquest sentit, el president Torra ha deixat clar que a l'hora de teixir aliances al Congrés, el que preocupa al Govern no és tant qui governi sinó com, és a dir, si afrontarà o no "el repte del dret a l'autodeterminació de Catalunya".

Arrimadas, efecte Waterloo?

Però sens dubte una de les notícies, aquest matí al Parlament, ha estat que Inés Arrimadas no ha parlat del procés. Per primera vegada en molt de temps, la cap de l'oposició no ha preguntat al president per la independència, o el que ella mateixa bateja com a monotema. Aquest dimecres ha preferit referir-se només al Mobile World Congress. Simptomàtic. Es deu haver adonat de l'error de la foto de Waterloo?