Allò que a principis de setmana semblava un “globus sonda” aquest divendres s’ha convertit en una realitat: hi haurà eleccions espanyoles anticipades. La data, el diumenge 28 d'abril. Després que en les últimes hores s'avancessin altres dates, com l'11 d'abril, el fet que es tractés d'un dia feiner ha pesat en la presa de la decisió final i s'ha optat per un diumenge.

En una compareixença des de Moncloa, després d’un Consell de Ministres extraordinari, el president espanyol Pedro Sánchez ha anunciat la dissolució de les Corts i la convocatòria de comicis immediats. “El que decideixen els espanyols, ben decidit estarà”, ha assegurat, després d’escudar-se en el “bloqueig” de la seva acció de govern.

Sánchez ha fet l'anunci una setmana després de trencar el diàleg amb el Govern, cinc dies després de la punxada de la manifestació de la dreta i l'extrema dreta i tres dies després de naufragar els pressupostos de l'Estat. “La disjuntiva és clara per al govern espanyol i per mi com a president: o continuar governant amb uns pressupostos que no són els nostres i incompleixen les exigències socials, o creure que Espanya no pot perdre un minut i necessita avançar”, ha afirmat després de comunicar la decisió al rei Felip VI.

“Després de gairebé nou mesos d’avenços i transformacions positives, el govern espanyol i Espanya hem topat amb un bloqueig del rebuig dels pressupostos més socials de l’última dècada”, ha denunciat Sánchez, que s’ha mostrat “convençut que és possibles recuperar una política útil per a la ciutadania".

Contra l’oposició i contra l’independentisme

El president del govern espanyol ha carregat amb especial duresa contra l’oposició, a qui ha acusat d’alimentar debats “infantils” i “absurds”. En aquest sentit, ha assenyalat que “la dreta, amb els seus tres partits, defensa una Espanya on només hi caben ells”. En contraposició, ha afegit, el PSOE “defensa una Espanya diferent, inclusiva, on hi cabem tots”. Ha apuntat que “aquest és el debat”.

També els hi ha retret que “abans de plantejar fins i tot el diàleg ja demanen un 155 permanent, és a dir, perpetuar la crisi política en aquest país”. Amb ironia, s’ha referit al veto que li ha imposat Ciutadans: “Em sobta que em posin un cordó sanitari a mi i no a l’extrema dreta”. Al PP li ha recordat que la declaració d’independència i els dos referèndums “van fer-se amb el PP al govern espanyol”.

Però també ha criticat el veto de l’independentisme als pressupostos de l’Estat. “Han decidit que si no es parla d’autodeterminació els aturats de més de 52 anys no tenen dret a recuperar la prestació per desocupació”, ha criticat. I ha reiterat la voluntat de diàleg, sempre i quan no es parli de referèndum.“Dins la Constitució, tot; fora de la Constitució, res”, ha sintetitzat.

“Mai no renunciaré al diàleg, mai no ho faré”, ha insistit el president espanyol, que ha apuntat que en el marc del diàleg “podem trobar el camí per a resoldre les nostres desavinences i resoldre de la crisi territorial”. Ha indicat que “no és amic de mirar cap a una altra banda”, com creu que va fer Mariano Rajoy com a president.

Defensa dels seus mesos

En la seva declaració des de la Moncloa, Pedro Sánchez ha reivindicat tot el que el seu govern ha fet en els nou mesos de mandat, però sobretot ha subratllat el que no ha pogut fer pel “bloqueig”, com la derogació de la llei mordassa o la reforma laboral del PP, o l’aprovació de la llei de l’eutanàsia. “Tot això s’ha bloquejat pel filibusterisme del PP i Ciutadans que comptaven amb la majoria de la Mesa del Congrés”, ha denunciat.

Pel que fa als pressupostos, el president del govern espanyol ha lamentat que s’hagin tombat uns “pressupostos socials després de set anys d’injustícia social, austeritat i retallades”, uns comptes públics “bons per als espanyols i per a tots i cadascun dels territoris”. Malgrat tot, ha garantit que algunes mesures, com la revalorització de les pensions o la pujada del salari mínim, “es compliran” malgrat la convocatòria electoral.

Sánchez ha sostingut que des del seu govern tenen “la convicció ferma de governar per a la majoria, d’unir els espanyols i no enfrontar-los”. Ha defensat que “una de les principals responsabilitats de la presidència del govern és oferir als espanyols un horitzó”. Per això els ciutadans seran convocats el 28 d’abril a les urnes.