Després de les eleccions gallegues, on el Partit Popular va aconseguir una nova majoria absoluta, totes les mirades es desvien ara fins al País Basc, lloc on se celebrara una de les pròximes cites electorals de l'Estat. En aquest territori, els populars no tenen la mateixa força que a Galícia i els grans protagonistes seran PNB i EH Bildu, que, segons les enquestes, s'estarien disputant ser la primera força. Per la seva part, els socialistes, que a les eleccions gallegues han patit una gran patacada, poden tenir al País Basc la clau per formar govern. Però quan són les eleccions basques de 2024? A continuació, t'expliquem tot el que se sap de la convocatòria de comicis al País Basc.

 

📅 Íñigo Urkullu anunciarà aquest dijous que les eleccions del País Basc seran el 21 d'abril
 

🗳️ Quan són les eleccions europees 2024? Calendari i dates clau
 

Quan són les eleccions basques? 

El lehendakari basc, Íñigo Urkullu, ha convocat les properes eleccions pel proper el 21 d'abril de 2024. Aquest anunci marca l'inici d'una nova era política a la regió, ja que Urkullu no optarà a la reelecció. Aquesta data era considerada probable per la majoria de partits.

La seva última compareixença com a lehendakari ha estat la de la formalització de la convocatòria electoral. De fet, el dilluns 19 de febrer de 2024 Urkullu ja va escenificar el que podria ser un comiat, en una trobada amb els líders del PNB i PSE, Andoni Ortuzar i Eneko Andueza, respectivament, tots dos socis de govern. La reunió es va convocar per fer un balanç de les accions de l'executiu durant aquests quatre anys, però segons la Voz de Galícia tenia un ambient de fi de cicle.  

Què diuen les enquestes de les eleccions basques?

El resultat d'aquestes eleccions basques, igual que el de les gallegues, serviran per mesurar el termòmetre electoral a l'Estat, si bé al País Basc dominen forces nacionalistes. De moment, el Sociòmetre de febrer basc, l’enquesta que Ikerfel elabora per al Gabinet de Prospecció Sociològica (GPS) de la Presidència basca, calcula que els jetzales perdrien 4 diputats dels 31 que tenen i n'obtindrien 27, els mateixos diputats que EH Bildu, que en sumaria sis més dels que té actualment (21). D'aquesta manera, hi hauria un empat tècnic entre les dues formacions i el PSE-EE tindria la clau de la governabilitat, partit al qual el Sociòmetre atorga 11 escons. Sumar-IU-Equo aconseguiria dos escons, mentre que Podemos només en retindria un. El Partit Popular, segons el sondeig, mantindria els sis representants, mentre que Vox també seguiria amb el seu diputat al Parlament basc.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!