El PSOE ha fet autocrítica aquest dilluns, l’endemà de la patacada que va patir el partit a Galícia, on va obtenir el seu pitjor resultat històric i ni tan sols va poder comptar amb el consol que el bloc d’esquerres pogués governar. Els gallecs van atorgar al PP una nova majoria absoluta i van mantenir viu el lideratge d’Alberto Núñez Feijóo al capdavant del partit. L’autocrítica, però, ha consistit a admetre que el PSdeG ha presentat a Galícia un candidat desconegut al territori, José Ramón Gómez Besteiro, i que no ha tingut temps de “treballar la terra”. “Ens agraden els projectes de llarg recorregut”, assenyalen des del partit. No vinculen, en cap cas, la patacada a les negociacions amb Junts per Catalunya sobre l’amnistia.

Així s’ha pronunciat la portaveu dels socialistes, Esther Peña, que ha reivindicat que l’única manera de fer front al PP a Galícia és que l’alternativa la lideri el PSdeG. El problema, però, és que aquest diumenge els socialistes van desplomar-se i han quedat a molta distància del BNG. El PP va obtenir 40 diputats, el BNG se’n va quedar 25 i el PSdeG va haver-se de conformar amb només 9. Democracia Ourensana va aconseguir-ne un. Sigui com sigui, la portaveu del PSOE ha descartat que el govern espanyol hagi quedat tocat: els socialistes es van enfonsar, però és que Sumar ni tan sols ha entrat al parlament gallec. El seu argument és que les coses no han canviat, ja que la Moncloa continua en mans de Pedro Sánchez i el PP ja governava Galícia amb majoria absoluta.

Tot plegat, Peña ha fet aquestes declaracions just després que el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, reivindiqués que les eleccions gallegues tenien un "component nacional" i que els mals resultats del PSOE han de provocar una "reflexió profunda" sobre l’estratègia de Pedro Sánchez. Tot, per evitar que "el cicle" del PP es converteixi en un "cicló". El socialista castellanomanxec ha afegit, també, que a Gómez Besteiro “li ha tocat fer una campanya en circumstàncies complexes, aparedat en un sandvitx". Així, ha demanat a Pedro Sánchez que hi hagi “conseqüències” després de la desfeta del seu partit a Galícia. 


Negociacions amb Junts per l’amnistia

Preguntada en diverses ocasions en roda de premsa sobre aquesta qüestió, Peña ha desvinculat del tot que els electors gallecs hagin castigat el PSdeG per les negociacions de Pedro Sánchez amb Junts per Catalunya per aprovar una llei d’amnistia. Ha argumentat que el BNG ha crescut en aquests comicis a costa dels socialistes, i és un partit que també defensa aquesta norma que ha de reparar la persecució judicial a independentistes. “L’amnistia no ha estat un factor que hagi influït en aquestes eleccions, tampoc després que Feijóo fiqués la pota dient que era favorable als indults”, ha justificat Peña.

També ha estat preguntada per la pròrroga que va demanar el PSOE a la Mesa per tenir més temps per negociar amb Junts la llei d’amnistia. Ha descartat, en primer lloc, que la patacada electoral acabi influint en les negociacions. I ha afegit, també, que aquesta pròrroga entra dins la normalitat. “No vol dir que no puguem arribar a un acord aviat”, ha dit, a més de dir que no renunciaran al temps que els ofereix el reglament del Congrés.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!