El lehendakari, Iñigo Urkullu, ha convocat per aquest dijous una compareixença pública després del consell de govern on anunciarà que les eleccions autonòmiques del País Basc se celebraran el diumenge 21 d'abril, segons ha avançat elDiario.es. El consell basc ha convocat un consell de govern per a aquesta tarda a les 17:00 hores, i cap a les 18:30 hores, el lehendakari compareixerà davant dels mitjans. En els últims mesos, s'ha especulat molt amb la data de les eleccions al Parlament Basc i es va parlar fins i tot de la possibilitat d'avançar-les al mes de març, finalment va quedar descartada aquesta opció. Aquestes eleccions suposen el fi d'un llarg mandat de 12 anys d'Urkullu, que no continuarà al càrrec per decisió del PNB de substituir-lo per Imanol Pradales, al·legant la necessitat d'un relleu generacional. 

El consell de govern d'aquest dijous havia de celebrar-se dimarts —el dia habitual de totes les setmanes—, però va ser ajornat pel greu estat de salut de la mare del lehendakari, Flori Renteria, que va morir el mateix dia. La normativa vigent estableix que 3 dies després de la convocatòria s'hauria de constituir la Junta Electoral. 10 dies més tard es tancarà el registre de coalicions de partits on quedarà confirmat, com ja fa setmanes que s'especula, que Sumar i Podemos es presentaran per separat. Un cop proclamades les candidatures, la campanya electoral començaria la matinada del 4 al 5 d'abril. 

Urkullu, 12 anys al poder

Les anteriors eleccions gallegues es van celebrar el 12 de juliol de 2020, quan Espanya encara es trobava enmig de la pandèmia de la covid amb mesures restrictives. El PNB va ser el guanyador dels comicis, encara que la participació va baixar al 50%. La gestió de la pandèmia per part dels d'Urkullu els hi ha passat factura i així es va demostrar en les municipals i generals de 2023. "Venen a per nosaltres", va arribar a afirmar el lehendakari. Sobre el dubte de la convocatòria de les eleccions basques, Urkullu ha dit en diverses ocasions que les eleccions de 2020 estaven convocades el 5 d'abril i que van ser ajornades al 12 de juliol per la pandèmia de la covid. En aquesta línia ha defensat que el final de la legislatura ha de calcular-se en funció de la data inicial del mes d'abril. Per això el lehendakari no veia "lògic" esperar fins a juliol ni tampoc fer-les coincidir amb les europees, que seran el 9 de juny.

12 anys després, Urkullu deixarà de liderar el govern basc, un càrrec que ocupa d'ençà que va guanyar les eleccions del 2012. Després de l'etapa de Juan José Ibarretxe, va arribar la del socialista Patxi López, secundat pel PP i on Urkullu liderava el PNV, va ser quan va liderar un discurs molt crític contra el govern basc. Quan va aterrar al govern va prometre un "nou estatus" en la relació entre Euskadi i Espanya, i fins i tot ha parlat de tres dates diferents per plantejar el dret a decidir i una consulta.