Josep Pujol Ferrusola, en nom de la seva família, ha presentat una querella contra Albert Rivera ­per haver afirmat reiteradament que el “modus operandi habitual” familiar era el cobrament de comissions il·legals i el robatori de diners de l’erari, segons explica Público.

Pel que fa a les quantitats “robades”, Rivera va donar veracitat a les xifres de l’excomissari José Manuel Villarejo —ara a la presó imputat per suborn, blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal—, que va començar dient que els Pujol tenien “entre 1.500 i 1.800 milions d’euros” a Andorra, per acabar parlant-ne de 2.500.

Es tracta d’una xifra “descartada” pels experts per “desorbitada”, ja que, pel que es coneix fins ara, els Pujol havien amagat entre 2,5 i 4,5 milions d'euros a Andorra que l’expresident va atribuir a la deixa del seu pare. Per altra banda, al fill gran de la família, Jordi Pujol Ferrussola, ara a la presó, se l’imputa per haver expatriat els 2,4 milions que tenia a Andorra com a estratègia per ocultar al fisc el seu patrimoni, que la UDEF estima en 30 milions. També han tingut casos oberts amb la justícia Oriol Pujol Ferrusola i Oleguer Pujol Ferrusola. Però la suma de tots quedaria lluny dels 2.500 milions que va citar Villarejo.

Malgrat això, Rivera es va fer càrrec de la versió i ho va exposar públicament a Twitter. En concret, en una piulada el 6 de setembre, on va respondre un missatge de l’ANC en què demanava recaptar 10 euros de cada català per pagar la fiança d’Artur Mas. A això, Rivera va contestar: “Demaneu-ho als Pujol que us fan costat i van robar 2.500 milions d’euros. La majoria dels catalans estem farts de pagar-vos la festa”:

Mesos abans d’això, el juny passat, Rivera també va dir davant la premsa que els Pujol “no només han robat, no només han estat corruptes, no només s'han endut 'mordidas'. A més ho han fet fins fa molt poc temps".

A la querella també s’apunta que el líder de Cs ha parlat reiteradament de “la màfia dels Pujol” que feia anys que "saquejaven les arques públiques i amassaven aquests diners de caràcter delictiu".

Per tot, es demana a Rivera que “reconegui” que ha fet aquestes afirmacions i “rectifiqui públicament”.

L'acte de conciliació de la querella Pujol-Rivera està fixat per aquest dimecres.